Uspešne priče o dualnom obrazovanju


Tester-al doo je kompanija koja posluje u Pomoravskom okrugu već 20 godina. Stalnim usavršavanjem poslovnog i proizvodnog sistema, kompanija se na tržištu rada pozicionirala kao jedan od vodećih proizvođača i izvoznika aluminijumske i PVC stolarije. Proizvodni pogon kompanije opremljen je novim CNC mašinama i kompjuterskim obradnim centrom, koji poseduje velike proizvodne kapacitete. Najsavremeniji radni prostor predstavlja pravi izazov i motivaciju za učenike koji prvi put imaju priliku da se tokom realizacije dualnog obrazovanja susretnu sa modernim poslovnim okruženjem.

Od školske 2022/2023. godine, kompanija Tester-al doo iz Jagodine učestvuje u realizaciji dualnog obrazovanja. Najpre su realizaciju započeli sa jednim profilom – operaterom mašinske obrade – da bi kasnije kompanija iskazala potrebu i za profilom mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. U ovom trenutku, kompanija ima potvrdu o ispunjenosti uslova za izvođenje učenja kroz rad i za profil bravar-zavarivač, što govori o velikoj potrebi kompanije za kadrovima iz oblasti mašinstva i obrade metala.

U kompaniji Tester-al doo trenutno su učenici drugog razreda Prve tehničke škole iz Jagodine. Svoje iskustvo u realizaciji dualnog obrazovanja podelio je Slobodan Nedeljković, izvršni direktor kompanije.

Naša kompanija Testeral doo Jagodina je akreditovana za realizaciju dualnog modela obrazovanja, a prve učenike na proces učenja kroz rad smo primili u školskoj godini 2022/2023 godini. Dakle, od septembra 2022. godine dva učenika Prve tehničke škole iz Jagodine uz pomoć dualnog obrazovanja stiču praktična znanja i veštine u našoj proizvodnji. Protekli period u radu sa učenicima je velika novina za nas, a istakao bih da smo jako posvećeni ovom projektu, o čemu svedoči činjenica da su naši iskusni instruktori i rukovodioci svesrdno uključeni u rad sa učenicima. Postoji jasno propisan plan u dnevnim aktivnostima, a očekivanja od ovakvog načina školovanja su velika i zbog toga lično smatram da će po završenom školovanju učenici ostati da rade kod nas. Kroz dualni model obrazovanja učenici pre svega stiču osnovna znanja, ali po mom mišljenju je još važnije to što razvijaju osećaj pripadnosti kompaniji i što generalno zahvaljujući boravku u radnom okruženju zrelije razmišljaju o svojoj budućnosti na tržištu rada u odnosu na vršnjake – istakao je izvršni direktor kompanije Tester-al doo Jagodina.

Period tranzicije iz školskih klupa na tržište rada je dosta lakši zahvaljujući ovakvom načinu školovanja, na šta je ukazao i sagovornik Privredne komore Srbije.

Po mom mišljenju dualno obrazovanje je odličan obrazovni model koji omogućava brži razvoj dece, kao i prelaz iz adolescentskog doba u pravi poslovni svet. Veštine koje učenici savladaju tokom školovanja uz pomoć dualnog modela obrazovanja, kao i lakše prihvatanje kompanijske kulture i poslovnih normi, učenicima su veliki i nemerljiv benefit za period nakon završetka školovanja.

Sagovornik je izneo i svoje mišljenje o značaju dualnog obrazovanja za privredu naše zemlje, ali i za celokupni obrazovni sistem Republike Srbije.

Dualno obrazovanje omogućava kompanijama da, kroz jasno definisan plan i program razvoja učenika i po završetku školovanja, dobiju mogućnost da svršenim školarcima ponude radni odnos s obzirom da je u pitanju već obučen i kvalifikovan stručni kadar. S druge strane, učenici imaju mogućnost izbora kompanije za potencijalno zaposlenje, značajno iskustvo stečeno ovakvim načinom školovanja, kao i rad sa kvalifokovanim i odgovornim instruktorima koji će im olakšati shvatanje poslovnog okruženja i omogućiti lakše uklapanje u poslovni svet odraslih.

Izvršni direktor kompanije Tester al doo posebno je istakao zadovoljstvo zbog truda koji ulažu učenici tokom boravka u kompaniji, ali se osvrnuo i na planove koje kompanija ima u bliskoj budućnosti.

-Mišljenja sam da je dualni model obrazovanja u Srbiji veoma sistematično i dobro organizovan. Takođe, još jednom bih istakao da smo izuzetno zadovoljni učenicima koji se nalaze u našoj kompaniji. Prvu godinu po dualnom modelu obrazovanja đaci su uspešno završili. Bili su redovni i pažljivi, tako da sa zadovoljstvom očekujemo početak nove školske godine. Iako im je ovo tek prva godina realizacije dualnog obrazovanja, planiramo da u budućnosti ponudimo zaposlenje pomenutim učenicima po završetku školovanja zaključio je sagovornik.

Budući učenici trećeg razreda Prve tehničke škole iz Jagodine, Marko Pajić i Nemanja Vukašinović, podelili su svoje iskustvo u realizaciji dualnog obrazovanja u kompaniji Tester-al. Učenici su govorili o tome šta su naučili za vreme učenja kroz rad u kompaniji, kao i o podršci koju imaju tokom boravka u kompaniji.

-Moje mišljenje je da ovakav način školovanja ima jednu veliku prednost u odnosu na učenje isključivo u školi. Dualno obrazovanje nam omogućava da kroz učenje kroz rad dobro ovladamo veštinama potrebnim za rad u proizvodnji. Smatram da trenutno sve funkcioniše odlično. Naravno, uz nas su uvek licencirani instruktori koji nam pružaju podršku, kao i iskusni majstori u proizvodnji, koji su jasni u objašnjavanju i pokazivanju. Nijednog trenutka nisam osetio da nemaju strpljenja za mene kao učenika, a istakao bih i činjenicu da me gledaju ravnopravno kao i sve ostale kolege u proizvodnjirekao je Marko.

Da boravak u kompaniji omogućava da učenici postanu kvalitetni operateri mašinske obrade, potvrđuju i reči još jednog učenika, Nemanje Vukašinovića.

Najveća prednost školovanja po modelu dualnog obrazovanja jeste upravo učenje kroz praksu i rad u proizvodnji. U prvoj godini školovanja po dualnom obrazovanju, naučio sam osnove proizvodnog procesa u proizvodnji prozora od aluminijuma i obrade koje se vrše na CNC mašinama. Takođe, smatram da su veštine i praktična znanja koja stičem kroz program školovanja po dualnom obrazovanju veoma značajne i važne za moj dalji napredak i budući rad po završetku školovanja. Slažem se da trenutno sve funkcioniše odlično, kao i da u svakom trenutku imamo podršku instruktora, koji je jasan u objašnjavanju i pokazivanju – sumirao je Nemanja.

Kompanija Tester-al doo i u budućnosti planira da novim učenicima pruža mogućnost da u realnom okruženju steknu prva iskustva u izabranom zanimanju. Sa širenjem proizvodnje i usluga koje nudi, kompanija proširuje i broj obrazovnih profila za kojima ima potrebu, te će pred učenicima pomoravskog okruga i u narednim godinama biti raznovrsna ponuda dualnog obrazovanja.

Dualno obrazovanje u kompaniji Tester-al u brojkama:

Video prilog:

Podelite!

Vidi još:

2023-08-11T07:51:10+01:00
Go to Top