Успешне приче о дуалном образовању


Према подацима АПР-а, у Србији активно послује око 3.000 предузећа чија је делатност производња намештаја, док више од 5.600 привредних субјекта послује у области прераде дрвета. Дрвно – прерађивачка индустрија, која је значајни извозник Републике Србије и чини око 2,5 % БДП-а, има непрестану потребу за школовањем стручног кадра који ће бити стуб развоја ове гране привреде. Компанија Моја соба доо из Краљева је предузеће које је препознало значај оваквог начина школовања, како би се успешно носило са изазовом недостатка квалификоване радне снаге.

Краљевачка компанија већ дуги низ година учествује у реализацији дуалног модела образовања. До сада, 26 ученика Шумарске школе из Краљева је имало прилику да се током учења кроз рад упозна са захтевима које са собом носи образовни профил Оператер за израду намештаја. Потреба за квалификованим кадром у Рашком округу, али и позитивна искуства предузећа Моја соба, навела су компанију да се пријави за пријем још три ученика који су ове године уписали први разред Шумарске школе у Краљеву.

Тим поводом, саговорница Привредне коморе Србије је била Александра Ердоглија, један од три лиценцирана инструктора предузећа из Краљева, која је између осталог задужена и за то да пренесе потребна знања и вештине ученицима током учења кроз рад.

-На основу вишегодишњег искуства у реализацији дуалног образовања може се закључити да смо веома задовољни резултатима које су ученици постигли у нашем предузећу. Гледано из угла компаније, врло је важно то што се оваквим начином школовања може обезбедити стручни кадар који ће бити носилац пословања у будућности – указала је представница предузећа Моја соба.

Обострана корист је фактор који засигурно привлачи ученике да се определе за овакав начин школовања.

-Поред многобројних предности које нуди дуално образовање, како нашем предузећу, тако и ученицима, стицање искуства и радне навике током учења кроз рад као и могућност запослења одмах након завршене средње школе бих издвојила као најважније бенефите које ученици могу да осете током школовања. Примера ради, Моја соба је до сада запослила два ученика која су се упознавала са процесима рада у нашој компанији – закључила је саговорница Привредне коморе Србије.

Ученици Шумарске школе из Краљева већ неколико година имају прилику да се увере у то како би у будућности изгледао њихов рад у дрвно – прерађивачкој индустрији.

Већ годину дана имам прилику да стекнем неопходно искуство у раду на позицији оператера за израду намештаја у предузећу Моја соба из Краљева. Захваљујући подршци инструктора уз којег можемо доста да научимо, много лакше савладамо све оно што је потребно за рад у будућности – закључио је Данијел Симатовић, ученик другог разред Шумарске школе из Краљева.

Дуално образовање у компанији Моја соба у бројкама:

Поделите!

Види још:

2023-12-15T15:30:38+01:00
Go to Top