Успешне приче о дуалном образовању


Уколико се пажљиво посматра ситуација на глобалном нивоу када су у питању честе несташице хране, јасно је колики значај заузима пољопривреда као једна од најважнијих грана индустрије у свету. Због извозног потенцијала које има наша земља, веома је важно иновирати у развој сектора пољопривреде у Републици Србији, али и стручних кадрова који треба да прате технолошки напредак на овом пољу.

Једна од компанија са јаким фокусом на пољопривредну индустрију, истовремено и велики произвођач котрљајућих лежајева из Јужнобачког округа је и фабрика ФКЛ из Темерина, која се простире на 17 хектара површине и чију производну зону чине два погона укупне површине од 25.000 м2. ФКЛ развија и производи свеобухватан асортиман решења за тањираче, сејачице, ваљке, балирке, комбајне и остале типове пољопривредних машина. О важности компаније за пољопривредну индустрију у Србији говори и чињеница да је ФКЛ препознатљива на више континената као произвођач висококвалитетних лежајева са више од 200 референци (произвођача пољопривредних машина који у првој уградњи користе ФКЛ лежајеве) и са дистрибутивном мрежом распрострањеном широм света.

Компанија ФКЛ, основана је 1961. године као Металотехничка услужно-производно занатска задруга „Металум”, која се бавила производњом кованих делова за потребе пољопривредне и аутомобилске индустрије. Сада, више од 600 запослених ради на производњи висококвалитетних лежајева у предузећу које је остварило обрт од скоро 30 милиона евра. Преко 225 купаца прве уградње је имало прилику да набави неки од 1600 производа које је направило познато темеринско предузеће.

Компанија је до сада склопила уговор о реализацији учења кроз рад са 29 ученика неколико средњих стручних школа, јер у томе види шансу да обезбеди квалификован кадар који ће омогућити даљи развој овог привредника у будућности. Ученици Средње школа Лукијан Мушицки, Средње машинске школе из Новог Сада, као и Електротехничке школе Михајло Пупин из Новог Сада имају прилику да током учења кроз рад стекну ширу слику о томе како изгледа рад бравара-заваривача, оператера машинске обраде, индустријског механичара и електричара у пракси.

Привредници посматрају овакав начин школовања као шансу да стекну нова искуства када је у питању стварање компетентних кадрова на тржишту рада. У компанији имају доста очекивања од учешћа у дуалном образовању, о чему је причала представница компаније, Александра Живковић, која се налази на позицији Референта за регрутацију и обуку.

-Од 2016. године смо активни у овој причи. Искуство са реализацијом дуалног образовања је у већој мери  позитивно. Као и у животу, свако искуство ти помогне да научиш нешто ново и донесеш одређене закључке, одлуке. Кроз реализацију овог модела и његову динамику, упознали смо себе на један нови начин – истакла је представница компаније ФКЛ.

Поред бројних предности које овакав начин школовања може да понуди ученицима и привредницима, дуални модел образовања такође има значајну улогу у регулисању стопе незапослености на тржишту рада.

-Уписом ученика за образовне профиле/квалификације за којима постоји реална потреба у привреди и друштву, образују се стручни кадрови који ће бити самостални и који ће моћи брзо да започну са привређивањемшто на крају доводи до смањења стопа незапослености. Сами ученици постају конкурентнији на тржишту рада обзиром да су упознати са културом и условима рада код послодавца, као и да поседују одређена практична знања и вештине које су стекли учећи од искусних инструктора док су још били у систему образовања. Послодавци кроз овај модел добијају компетентне кадрове и уједно смањују трошкове селекције, обуке и увођења новозапослених у посао.

Рад са ученицима захтева посебну врсту посвећености, како би прави резултати дошли до изражаја.

-Кроз рад са ученицима, схватили смо да у зависности од нашег ангажовања, у великој мери зависи и њихова посвећеност учењу кроз рад. Не смемо занемарити чињеницу да су они пре свега деца, тинејџери, који баш у овом периоду пролазе кроз психолошке, емотивне и физички промене. Из тог разлога, мислим да је за целокупан процес дуалног образовања важно остварити отворенију сарадњу на релацији школа-послодавац-родитељ/старатељ. Захваљујући резултатима ученика, компанија ФКЛ је запослила 19 младих људи након завршеног школовања – закључила је Александра Живковић.

Један од ученика II разреда Средње школе Лукијан Мушицки из Темерина, Немања Бака, идентификовао је сарадњу са искусним инструкторима као једну од главних предности оваквог начина школовања.

-Једну годину сам до сада провео у компанији, где имам прилику да савладам све оно што ми је потребно како бих се оспособио да будем оператер машинске обраде. Много ми значи то што имам подршку инструктора који је посвећен томе да нам пренесе знања и што је увек ту за све оно што нам је потребно. Мислим да је то главна предност практичног учења – истакао је ученик.

Дуално образовање у компанији ФКЛ у бројкама:

Поделите!

Види још:

2023-12-18T09:40:22+01:00
Go to Top