Честа питања

Честа питања2022-07-25T13:35:34+01:00
Како могу да се упишем на дуални образовни профил?2022-04-11T11:35:36+01:00

Информације о упису можеш да пронађеш у одељку Информације о упису у ученичкој секцији, а остале информације можеш да пронађеш у Водичу за ученике и родитеље.

Која је разлика између класичног и дуалног модела образовања?2022-04-19T08:32:07+01:00

За разлику од класичног, у дуалном моделу образовања практично део наставе обавезно се одвија у компанијама. Такође, много више практичне наставе се реализује у дуалном моделу, а одлична вест је и та што си плаћен за сваки сат који проведеш на учењу кроз рад у компанији. Још једна разлика је у томе што у дуалном моделу образовања на крају школовања добијаш и додатак дипломи у коме се налазе информације о обављеном практичном делу наставе.

Како да знам да ли је дуални модел образовања права ствар за мене?2022-04-09T11:11:59+01:00

Неопходно је да се прво добро распиташ које су то специфичности дуалног модела образовања, као и која је разлика између класичног и дуалног модела. Избор средње школе је и те како сложен задатак, јер током основне школе још увек можда немаш довољно представе о томе шта је најбољи избор за тебе, док родитељи не могу баш увек пронаћи најадекватније решење за тебе. Управо због тога у основним школама постоји програм професионалне оријентације, који доста може да ти помогне у самом процесу одлучивања о упису у средњу школу. Такође, и током средње школе постоји сличан програм подршке ученицима за који су задужени тимови за каријерно вођење и саветовање. Уколико те интересује нешто више о овој теми, кликни овде за више информација.

Које образовне профиле могу да упишем по дуалном моделу образовања?2022-10-25T09:47:56+01:00

Чак 72 образовна профила из различитих области се реализује по дуалном моделу образовања а списак свих образовних профила можеш да погледаш овде.

Да ли у мом месту могу да упишем школу по дуалном моделу образовања?2022-04-11T11:36:59+01:00

Уколико постоји школа у којој се реализују образовни профили по дуалном моделу, нема никакве препреке за тебе. Списак свих школа из твог места које учествују у реализацији дуалног модела образовања можеш да погледаш овде. Информације о самој процедури уписа, као и остале информације везане за дуално образовање можеш да пронађеш у Водичу за ученике и родитеље.

Које компаније учествују у програму дуалног образовања и где могу да видим списак истих?2022-04-09T11:17:23+01:00

Чак 700 компанија учествује у моделу дуалног образовања, а списак свих компанија можеш да погледаш овде.

Колико ћу времена проводити у компанији?2022-04-09T11:19:22+01:00

Број часова практичне наставе зависи од тога који си разред средње школе, те у компанији можеш да проводиш један, два или три дана током радне недеље. У случају дуалног образовања учење кроз рад се обавезно реализује у компанијама, док се у школи може реализовати највише 25% часова учења кроз рад предвиђених планом и програмом наставе и учења. Такође, важно је напоменути да дневно максимално можеш проводити 6 сати у компанији, односно 30 сати недељно, у складу са планом и програмом наставе и учења.

Када крећем на практичан део наставе, односно да ли учење кроз рад креће од прве године?2022-04-09T11:19:50+01:00

У зависности од тога који образовни профил одабереш, од тога зависи и то да ли ћеш од самог старта кренути са одласцима на практични део наставе. За неке образовне профиле учење кроз рад почиње од прве године средње школе, а код неких тек касније. То зависи од више фактора, али то не треба да те превише умара, те ти препоручујемо да погледаш у делу који се бави образовним профилима код којих практични део наставе почиње од самог старта.

Да ли ми је покривен трошак превоза?2022-04-09T11:20:33+01:00

Да, компанија ти исплаћује надокнаду која покрива стварне трошкове превоза у висини цене карте у јавном саобраћају, осим уколико компанија није обезбедила сопствени превоз од школе до места извођења учења кроз рад и уколико превоз није обезбеђен на други начин (нпр. уколико би локална самоуправа плаћала превоз).

Да ли практичан део наставе траје и током лета?2022-04-09T11:21:01+01:00

Модел дуалног образовања не подразумева да будеш на практичном делу наставе током летњег периода, међутим постоји могућност да се договориш са представницима компаније да и преко лета долазиш на даље усавршавање.

Да ли могу да се запослим код послодавца након завршене средње школе?2022-04-09T11:21:27+01:00

Важна ствар коју би требало да знаш јесте да су ти након завршетка средње школе на располагању две опције – да останеш да радиш у компанији или да наставиш са даљим школовањем. Идеја оваквог модела образовања је управо да те оспособи за радне задатке који би извршавао уколико би остао/ла у компанији да радиш.

Да ли могу да наставим са даљим школовањем кад завршим образовни профил по дуалном моделу?2022-04-09T11:21:55+01:00

Да, можеш да се упишеш на високошколску установу/факултет ако си завршио четворогодишњи образовни профил. Такође, ако си завршио трогодишњи образовни профил, можеш да наставиш школовање, али је потребно да се определиш за смер на високошколској установи из истог подручја рада у ком си стекао диплому средње школе, као и да пре полагања пријемног испита, положиш допунске испите.

Да ли сам плаћен за практичан део наставе?2022-04-11T11:38:44+01:00

Да, сваки сат који проведеш у компанији на учењу кроз рад биће ти плаћен. Више информација о самом начину плаћања можеш да пронађеш у Водичу за ученике и родитеље.

Како функционише распоређивање ученика по компанијама?2022-04-09T11:23:24+01:00

Распоређивање ученика је процес у коме учествују школе, компаније и ученици након самог уписа ученика у средњу школу. Постоји више корака приликом самог распоређивања, а током овог процеса имаш прилику да бираш компанију у којој би волео да обављаш учење кроз рад. То је уједно и најважнији део процеса селекције, јер се након интервјуа који компанија обави са тобом попуњава листа жеља. Како би се детаљније упознао са свим корацима приликом распоређивања, кликни овде.

Да ли склапам неки уговор са компанијом?2022-04-11T11:41:27+01:00

Да, пре него што кренеш да идеш у компанију у којој ћеш обављати практичан део наставе, потребно је да склопиш уговор о учењу кроз рад са компанијом, а тек након тога си спреман за прве изазове који те очекују. Уговор се потписује како би твоје учење кроз рад прошло у најбољем могућем реду, а тамо је такође дефинисано која су твоја права као и које су то обавезе које те очекују на учењу кроз рад. Уколико те интересује како изгледа уговор и шта све садржи, пример уговора можеш да погледаш овде.

Да ли имам ментора током учења кроз рад?2022-04-09T11:24:39+01:00

Да, модел дуалног образовања подразумева менторску подршку, што значи да ће ти бити доста лакше да савладаш прве препреке које су пред тобом. Одлична вест за тебе јесте да менторску подршку имаш и у компанији, али и у школи коју си уписао. У школи ће ти на располагању бити координатор за учење кроз рад, а у компанији ће ти око свега помагати лиценцирани инструктор дуалног образовања. Они ће ти бити ту за тебе шта год да ти је потребно, што ти доста олакшава читав процес учења. У случају да ти је потребна подршка која се тиче твојих будућих каријерних корака, подсећамо те да ти је током средње школе на располагању и тим за каријерно вођење и саветовање.

Која је улога координатора, а која инструктора у дуалном образовању?2022-04-09T11:25:23+01:00

Координатор учења кроз рад је особа која је запослена у средњој стручној школи, а задатак координатора је да у сарадњи са инструктором планира, прати, реализује и вреднује учење кроз рад код послодавца. Ученик у сваком тренутку може да се обрати свом координатору за било какву врсту подршке која му је потребна.

Инструктор је особа запослена у компанији која непосредно обезбеђује да се током учења кроз рад спроводе садржаји прописани планом и програмом наставе и учења и одговорна је да ученици стекну предвиђене компетенције за занимање за које се ученик школује. Инструктор је твоја подршка све време док си на процесу учења кроз рад у компанији, тако да ти је доступан у сваком тренутку за било какву недоумицу или помоћ која ти је потребна.

Инструктор и координатор учења кроз рад имају важне улоге у спровођењу учења кроз рад. Они су у директном контакту са ученицима, а од њихове међусобне сарадње зависи успешна реализација многих аспеката дуалног образовања.

Шта је План реализације учења кроз рад?2022-07-25T13:55:26+01:00

План реализације учења кроз рад представља документ који заједно креирају координатор учења кроз рад и инструктор, а служи за планирање учења кроз рад у компанији. Он садржи опис активности, место и динамику остваривања учења кроз рад. Твој инструктор у компанији је задужен за то да се овај план примењује током твоје практичне наставе, како би стекао компетенције за одређено занимање. Уколико те интересује како игледа део Плана реализације учења кроз рад, можеш да погледаш овде.

Колико ученика је прошло кроз дуални модел образовања?2022-04-09T11:28:46+01:00

Кроз дуални модел образовања прошло је више од 10,500 ученика, међу којима су они који су већ завршили школовање, као и они чији је статус још увек актуелан, односно још увек су у средњој школи. Тренд је такав да сваке године расте интересовање, али и број уписаних ученика по дуалном моделу образовања, тако да ти саветујемо да се што пре детаљно распиташ о томе како функционише упис. Више о томе можеш да прочиташ овде.

Go to Top