Успешне приче о дуалном образовању


Тестер-ал доо је компанија која послује у Поморавском округу већ 20 година. Сталним усавршавањем пословног и производног система, компанија се на тржишту рада позиционирала као један од водећих произвођача и извозника алуминијумске и ПВЦ столарије. Производни погон компаније опремљен је новим CNC машинама и компјутерским обрадним центром, који поседује велике производне капацитете. Најсавременији радни простор представља прави изазов и мотивацију за ученике који први пут имају прилику да се током реализације дуалног образовања сусретну са модерним пословним окружењем.

Од школске 2022/2023. године, компанија Тестер-ал доо из Јагодине учествује у реализацији дуалног образовања. Најпре су реализацију започели са једним профилом – оператером машинске обраде – да би касније компанија исказала потребу и за профилом машински техничар за компјутерско конструисање. У овом тренутку, компанија има потврду о испуњености услова за извођење учења кроз рад и за профил бравар-заваривач, што говори о великој потреби компаније за кадровима из области машинства и обраде метала.

У компанији Тестер-ал доо тренутно су ученици другог разреда Прве техничке школе из Јагодине. Своје искуство у реализацији дуалног образовања поделио је Слободан Недељковић, извршни директор компаније.

Наша компанија Тестерал доо Јагодина је акредитована за реализацију дуалног модела образовања, а прве ученике на процес учења кроз рад смо примили у школској години 2022/2023 години. Дакле, од септембра 2022. године два ученика Прве техничке школе из Јагодине уз помоћ дуалног образовања стичу практична знања и вештине у нашој производњи. Протекли период у раду са ученицима је велика новина за нас, а истакао бих да смо јако посвећени овом пројекту, о чему сведочи чињеница да су наши искусни инструктори и руководиоци свесрдно укључени у рад са ученицима. Постоји јасно прописан план у дневним активностима, а очекивања од оваквог начина школовања су велика и због тога лично сматрам да ће по завршеном школовању ученици остати да раде код нас. Кроз дуални модел образовања ученици пре свега стичу основна знања, али по мом мишљењу је још важније то што развијају осећај припадности компанији и што генерално захваљујући боравку у радном окружењу зрелије размишљају о својој будућности на тржишту рада у односу на вршњаке – истакао је извршни директор компаније Тестер-ал доо Јагодина.

Период транзиције из школских клупа на тржиште рада је доста лакши захваљујући оваквом начину школовања, на шта је указао и саговорник Привредне коморе Србије.

По мом мишљењу дуално образовање је одличан образовни модел који омогућава бржи развој деце, као и прелаз из адолесцентског доба у прави пословни свет. Вештине које ученици савладају током школовања уз помоћ дуалног модела образовања, као и лакше прихватање компанијске културе и пословних норми, ученицима су велики и немерљив бенефит за период након завршетка школовања.

Саговорник је изнео и своје мишљење о значају дуалног образовања за привреду наше земље, али и за целокупни образовни систем Републике Србије.

Дуално образовање омогућава компанијама да, кроз јасно дефинисан план и програм развоја ученика и по завршетку школовања, добију могућност да свршеним школарцима понуде радни однос с обзиром да је у питању већ обучен и квалификован стручни кадар. С друге стране, ученици имају могућност избора компаније за потенцијално запослење, значајно искуство стечено оваквим начином школовања, као и рад са квалифокованим и одговорним инструкторима који ће им олакшати схватање пословног окружења и омогућити лакше уклапање у пословни свет одраслих.

Извршни директор компаније Тестер ал доо посебно је истакао задовољство због труда који улажу ученици током боравка у компанији, али се осврнуо и на планове које компанија има у блиској будућности.

-Мишљења сам да је дуални модел образовања у Србији веома систематично и добро организован. Такође, још једном бих истакао да смо изузетно задовољни ученицима који се налазе у нашој компанији. Прву годину по дуалном моделу образовања ђаци су успешно завршили. Били су редовни и пажљиви, тако да са задовољством очекујемо почетак нове школске године. Иако им је ово тек прва година реализације дуалног образовања, планирамо да у будућности понудимо запослење поменутим ученицима по завршетку школовања закључио је саговорник.

Будући ученици трећег разреда Прве техничке школе из Јагодине, Марко Пајић и Немања Вукашиновић, поделили су своје искуство у реализацији дуалног образовања у компанији Тестер-ал. Ученици су говорили о томе шта су научили за време учења кроз рад у компанији, као и о подршци коју имају током боравка у компанији.

-Моје мишљење је да овакав начин школовања има једну велику предност у односу на учење искључиво у школи. Дуално образовање нам омогућава да кроз учење кроз рад добро овладамо вештинама потребним за рад у производњи. Сматрам да тренутно све функционише одлично. Наравно, уз нас су увек лиценцирани инструктори који нам пружају подршку, као и искусни мајстори у производњи, који су јасни у објашњавању и показивању. Ниједног тренутка нисам осетио да немају стрпљења за мене као ученика, а истакао бих и чињеницу да ме гледају равноправно као и све остале колеге у производњирекао је Марко.

Да боравак у компанији омогућава да ученици постану квалитетни оператери машинске обраде, потврђују и речи још једног ученика, Немање Вукашиновића.

Највећа предност школовања по моделу дуалног образовања јесте управо учење кроз праксу и рад у производњи. У првој години школовања по дуалном образовању, научио сам основе производног процеса у производњи прозора од алуминијума и обраде које се врше на CNC машинама. Такође, сматрам да су вештине и практична знања која стичем кроз програм школовања по дуалном образовању веома значајне и важне за мој даљи напредак и будући рад по завршетку школовања. Слажем се да тренутно све функционише одлично, као и да у сваком тренутку имамо подршку инструктора, који је јасан у објашњавању и показивању – сумирао је Немања.

Компанија Тестер-ал доо и у будућности планира да новим ученицима пружа могућност да у реалном окружењу стекну прва искуства у изабраном занимању. Са ширењем производње и услуга које нуди, компанија проширује и број образовних профила за којима има потребу, те ће пред ученицима поморавског округа и у наредним годинама бити разноврсна понуда дуалног образовања.

Дуално образовање у компанији Тестер-ал у бројкама:

Видео прилог:

Поделите!

Види још:

2023-08-11T07:51:10+01:00
Go to Top