Успешне приче о дуалном образовању


Теме енергетске ефикасности, развоја енергетике и унапређења енергетске инфраструктуре су постале неизоставни део јавног дискурса читавог Старог континента како би се, на првом месту, успешно извршила транзиција привреде која би ишла у корак са одрживим развојем. Чињеница да Република Србија има велики потенцијал када је у питању производња, али и дистрибуција електричне енергије, али и мноштво ресурса обновљивих и необновљивих извора енергије, показују колико је важно развијати ову грану привреде у нашој држави.

Једна од водећих компанија, која се управо бави овим питањима већ шест деценија је Енерготехника Јужна Бачка, једна од водећих када је у питању тржиште изградње енергетске инфраструктуре у Србији, али и читавом региону. Вишедеценијско искуство и бројне референце из области електроенергетике, термоенергетике, обновљивих извора енергије и рударства, сврстале су овог привредника у сам врх када је у питању коришћење енергетског потенцијала наше земље. О томе сведоче и подаци да је поменута компанија изградила више од 600 км гасовода, топловода, гасне дистрибутивне мреже, али и невероватних 9000 трафостаница. Поред тога, у фокусу пословања су и услуге изградње и оджавања електроенергетских објеката свих напонских нивоа, производње енергије, као и опреме за стране и домаће клијанте. Компанија броји око 280 запослених, а 20 добијених признања су сигуран доказ квалитета пословања поменутог привредника војвођанског региона.

Већ дуги низ година компанија Енерготехника Јужна Бачка у дуалном образовању види решење и шансу за обезбеђивање стручног кадра који је потребан за даљи развој енергетског сектора у Републици Србији. Из тог разлога, током претходних година Енерготехника је склопила сарадњу са Средњом машинском школом из Новог Сада, као и Електротехничком школом Михајло Пупин, које имају могућност школовања будућих електричара, бравара-заваривача и електромонтера мрежа и постројења. Компанија је акредитована за реализацију учења кроз рад за сва три поменута профила, а до сада је уговоре потписало 15 ученика који у Новом Саду имају прилику да се увере у то како изгледа рад у сектору електропривреде.

Компанија поседује богату ризницу искуства када је реч о реализацији дуалног модела образовања у Србији, о чему сведочи и представник Енерготехнике Александар Милошевић, који се у компанији налази на позицији Техничара у производњи и који има велику улогу у преношењу знања млађим генерацијама.

-Дугогодишње искуство у реализацији дуалног образовања се до сада показало као позитивно, с обзиром да смо у цео процес ушли због запошљавања младих људи који су спремни да стекну потребна знања и вештине, како би једног дана након школовања постали наши запослени. Може се рећи да смо били „пионири“ целог процеса имплементације оваквог начина школовања, с обзиром да смо се у дуално образовање укључили од његових почетака у Србији – истакао је представник Енерготехнике.

Останак младих људи у Србији након школовања треба да буде главни циљ нашег образовног система, за шта је потребна сарадња свих актера који учествују у реализацији дуалног образовања.

-Један од главних повода због чега се наша компанија одлучила за учешће у дуалном образовању јесте и останак младих људи у Србији, који ће засигурно показати спремност да се након школовања опробају у првим пословним изазовима. Ми им нудимо стручну обуку и могућност запослења, а ученике посматрамо као дугорочну инвестицију како би наставили са успешним пословањем. Простор у коме потенцијално видимо простор за напредак јесте још веће укључивање професора из школа у сам процес обуке у компанији, како би систем савршено функционисао.

Ученици који успешно овладају потребним знањима и вештинама након стицања дипломе добијају прилику да покажу како се самостално сналазе у новим улогама на послу.

-Енерготехника нуди прилику ученицима да се упозна и опроба у пословима које раде електричари, електромонтери, као и бравари-заваривачи. Досадашње искуство у раду са ученицима показује да велики број њих добије понуду за посао након завршетка школовања, а планирамо да наставимо са неговањем овакве врсте традиције и понудимо запослење заинтересованим ученицима који су тренутно III разред – закључио је Александар Милошевић.

О важности стицања практичних знања и вештина говорио је један од ученика Електротехничке школе Михајло Пупин из Новог Сада, који је имао прилику да се упозна са процесима рада и корпоративном културом компаније Енерготехника Јужна Бачка.

-Највећа предност дуалног образовања је то што на овај начин имам могућност да стекнем практично знање и искуство у компанији, за које сматрам да је од великог значаја за каријеру у будућности. Већ две године учим који посао све један електромонтер мрежа и постројења мора да зна да ради, како би успешно решавао све изазове са терена. У свему томе значи подршка искусних колега, који нам све покажу и објасне, тако да нам је свима лакше да савладамо задатке и послове – истакао је ученик трећег разреда, седамнаестогодишњи Немања Славнић.

Дуално образовање у компанији Енерготехника у бројкама:

Поделите!

Види још:

2023-12-27T10:08:02+01:00
Go to Top