Професионална оријентација је програм подршке намењен  ученицима и родитељима у избору школе и образовног профила према склоностима, способностима и интересовањима ученика. Избор средње школе је и те како сложен задатак, јер у том узрасту можда још увек немаш представу шта би волео да упишеш, зато је професионална оријентација права ствар за тебе и подогдност коју треба да искористиш када год имаш потребе за тим. Овај програм намењен је ученицима седмог и осмог разреда.

У својој основној школи можеш да се обратиш тиму за професионалну оријентацију који чине стручни сарадници и наставници, који имају задатак да помогну ученицима и родитељима у доношењу одлуке о наставку школовања, као и о будућој каријери. Они такође прате твој развој, увиђају које су твоје склоности и способности, а и представљају ти карактер и услове рада одређених занимања, што ти знатно помаже да стекнеш ширу слику о различитим пословима и тако се пронађеш у некој од бранши. На који начин то раде? У заказаном термину, према договору са члановим Тима, урадићеш тест професионалне оријентације. У оквиру тог теста ћеш дати више информација о себи, односно о томе шта волиш, шта те интересује и у чему се проналазиш. На основу твојих одговора, представници Тима ће обавити разговор са тобом на ком ће ти саопштити које су то професије које би одговарале твојим интересовањима и, у складу са тим, дати ти препоруке за избор средње школе. Стручна лица из тима за професионалну оријентацију су објективна, не поистовећују своје могућности са могућностима ученика, али и усмеравају ученике на то да самостално доносе одлуке о свом будућем професионалном опредељењу.

Такође, за подршку при избору занимања за које ћеш се школовати, можеш да се обратиш и Националној служби за запошљавање. Више информација можеш пронаћи на следећем линку.

Када упишеш средњу школу и тада ти је на располагању оваква врста подршке, јер и средње школе имају своје тимове за каријeрно вођење и саветовање.