Успешне приче о дуалном образовању


Прва у низу прича која нам доноси позитивна искуства са реализацијом дуалног модела образовања долази из компаније Телеком Србија а.д, која има дугогодишње искуство у школовању ученика по поменутом образовном моделу.

Компанија Телеком Србија а.д. учествује у реализацији дуалног модела образовања почев од септембра 2021. године. Од тада, неколико генерација ученика је имало прилику да стиче практична знања и вештине у компанији за образовни профил Монтер телекомуникационих мрежа.

Дуални модел образовања нуди ученицима прилику да се упознају са начином функционисања једне велике пословне организације, као и да стекну неопходна практична знања и вештине. О искуствима компаније Телеком Србија а.д. у реализацији дуалног образовања говорила је Марија Миленковић, која се у поменутој компанији налази на позицији Асистента за брендирање послодаваца.

-Телеком Србија је учешћем у дуалном моделу образовања имао јединствену прилику да директно утиче на формирање, односно образовање компетентних и квалификованих кандидата за дефицитарно занимање из основне делатности компаније. Трогодишње искуство је резултовало завршетком школовања прве генерације по дуалном моделу образовања и понудом запослења свим ученицима који су се школовали за образовни профил монтер телекомуникационих мрежа. Приликом започињања овог циклуса, имали смо различите дилеме и непознанице, тако да је успешан исход школовања прве генерације изазвао и више задовољства свих колега у компанији који су учествовали у спровођењу процеса учења кроз рад. Позитивно искуство нас је охрабрило да се пријавимо и за пријем наредних генерација ученика, а дуални модел образовања сврставамо у примере најбоље ХР праксе компаније – истакла је Марија Миленковић.

Предности које нуди поменути образовни модел компанијама су бројне, али овакав начин школовања такође нуди и ученицима многобројне погодности.

-Компанија има прилику да упозна ученика и обучава потенцијалног, будућег радника који се још у току школовања упознаје са вредностима компаније. Ученици свакако доприносе генерисању нове енергије и иновативности. Дуално образовање омогућава обуку ученика у складу са идентитетом Телекома и потребним вештинама за рад у компанији кроз непосредну интеграцију у корпоративно окружење. Ђаци су у контакту са реалним корпоративним окружењем у којем стичу професионално искуство у реалним условима. Такође, имају могућност да провере на практичан начин да ли градиво које уче у школи одговара њиховим професионалним интересовањима. Кроз накнаду коју остварују, школарци имају додатну мотивацију за учење и рад. Може се закључити да је наша компанија идентификовала бројне бенефите дуалног модела образовања међу којима су кључни: унапређење процеса школовања у средњим стручним школама, јачање конкурентности привреде Републике Србије, промоција дефицитарних занимања међу младима и сигурног запослења што обезбеђује останак младе квалификоване радне снаге у земљи.

Наша саговорница није крила задовољство због ученика који се налазе на процесу учења кроз рад у компанији Телеком Србија а.д.

-Телеком Србија је успешно решавао изазове сусрета са младом генерацијом ученика захваљујући посвећености обучених и овлашћених инструктора, као и других колега. Управо је такав приступ максималне посвећености целе компаније утицао на ученике који су исказали задовољавајући ниво одговорности и ентузијазма. Неколико ученика се издвојило са високим постигнућима што им је омогућило и стипендију коју је компанија доделила.

За сам крај разговора представница компаније Телеком Србија а.д. напоменула је да је ученицима понуђена могућност останка у компанији након завршетка средње школе.

-Телеком је свим ученицима прве генерације, који су завршили школовање, понудио запослење у компанији. Они који прихвате понуду ће се придружити Телекомовом тиму од 1. септембра 2023. године – закључила је представница компаније Телеком Србија а.д.

На предности дуалног образовања осврнуо се и један од ученика Средње техничке ПТТ школе, осамнаестогодишњи Никола Стојановић, који практична знања и вештине стиче у компанији Телеком Србија а.д. за образовни профил Монтер телекомуникационих мрежа.

-Налазим се већ две године у компанији Телеком на процесу учења кроз рад, а као једну од главних предности дуалног образовања бих издвојио могућност добијања запослења након завршетка средње школе. Оно што је погодност учења у реалном радном окружењу јесте и чињеница да се можемо упознати са различитим сметњама на терену, као и да научимо како да се носимо са изазовима пред нама. У читавом процесу нам доста значи подршка инструктора, који се труди да нам пренесе своја знања и искуства из различитих ситуација на терену – истакао је ученик Средње техничке ПТТ школе, Никола Стојановић.

Да дуално образовање расте из дана у дан у компанији Телеком, као и да су сви задовољни како систем дуалног образовања функционише у пракси, показују и подаци о интересовању компаније да прошири своје капацитете за пријем ученика и у осталим деловима Србије. Из тог разлога је компанија за наредну школску годину одлучила да на процес учења кроз рад, поред Београда, прими ученике из Крагујевца, Алексинца и Новог Сада.

Дуално образовање у компанији Телеком у бројкама:

Поделите!

Види још:

2023-07-28T11:53:05+01:00
Go to Top