Uspešne priče o dualnom obrazovanju


Prva u nizu priča koja nam donosi pozitivna iskustva sa realizacijom dualnog modela obrazovanja dolazi iz kompanije Telekom Srbija a.d, koja ima dugogodišnje iskustvo u školovanju učenika po pomenutom obrazovnom modelu.

Kompanija Telekom Srbija a.d. učestvuje u realizaciji dualnog modela obrazovanja počev od septembra 2021. godine. Od tada, nekoliko generacija učenika je imalo priliku da stiče praktična znanja i veštine u kompaniji za obrazovni profil Monter telekomunikacionih mreža.

Dualni model obrazovanja nudi učenicima priliku da se upoznaju sa načinom funkcionisanja jedne velike poslovne organizacije, kao i da steknu neophodna praktična znanja i veštine. O iskustvima kompanije Telekom Srbija a.d. u realizaciji dualnog obrazovanja govorila je Marija Milenković, koja se u pomenutoj kompaniji nalazi na poziciji Asistenta za brendiranje poslodavaca.

-Telekom Srbija je učešćem u dualnom modelu obrazovanja imao jedinstvenu priliku da direktno utiče na formiranje, odnosno obrazovanje kompetentnih i kvalifikovanih kandidata za deficitarno zanimanje iz osnovne delatnosti kompanije. Trogodišnje iskustvo je rezultovalo završetkom školovanja prve generacije po dualnom modelu obrazovanja i ponudom zaposlenja svim učenicima koji su se školovali za obrazovni profil monter telekomunikacionih mreža. Prilikom započinjanja ovog ciklusa, imali smo različite dileme i nepoznanice, tako da je uspešan ishod školovanja prve generacije izazvao i više zadovoljstva svih kolega u kompaniji koji su učestvovali u sprovođenju procesa učenja kroz rad. Pozitivno iskustvo nas je ohrabrilo da se prijavimo i za prijem narednih generacija učenika, a dualni model obrazovanja svrstavamo u primere najbolje HR prakse kompanije – istakla je Marija Milenković.

Prednosti koje nudi pomenuti obrazovni model kompanijama su brojne, ali ovakav način školovanja takođe nudi i učenicima mnogobrojne pogodnosti.

-Kompanija ima priliku da upozna učenika i obučava potencijalnog, budućeg radnika koji se još u toku školovanja upoznaje sa vrednostima kompanije. Učenici svakako doprinose generisanju nove energije i inovativnosti. Dualno obrazovanje omogućava obuku učenika u skladu sa identitetom Telekoma i potrebnim veštinama za rad u kompaniji kroz neposrednu integraciju u korporativno okruženje. Đaci su u kontaktu sa realnim korporativnim okruženjem u kojem stiču profesionalno iskustvo u realnim uslovima. Takođe, imaju mogućnost da provere na praktičan način da li gradivo koje uče u školi odgovara njihovim profesionalnim interesovanjima. Kroz naknadu koju ostvaruju, školarci imaju dodatnu motivaciju za učenje i rad. Može se zaključiti da je naša kompanija identifikovala brojne benefite dualnog modela obrazovanja među kojima su ključni: unapređenje procesa školovanja u srednjim stručnim školama, jačanje konkurentnosti privrede Republike Srbije, promocija deficitarnih zanimanja među mladima i sigurnog zaposlenja što obezbeđuje ostanak mlade kvalifikovane radne snage u zemlji.

Naša sagovornica nije krila zadovoljstvo zbog učenika koji se nalaze na procesu učenja kroz rad u kompaniji Telekom Srbija a.d.

-Telekom Srbija je uspešno rešavao izazove susreta sa mladom generacijom učenika zahvaljujući posvećenosti obučenih i ovlašćenih instruktora, kao i drugih kolega. Upravo je takav pristup maksimalne posvećenosti cele kompanije uticao na učenike koji su iskazali zadovoljavajući nivo odgovornosti i entuzijazma. Nekoliko učenika se izdvojilo sa visokim postignućima što im je omogućilo i stipendiju koju je kompanija dodelila.

Za sam kraj razgovora predstavnica kompanije Telekom Srbija a.d. napomenula je da je učenicima ponuđena mogućnost ostanka u kompaniji nakon završetka srednje škole.

-Telekom je svim učenicima prve generacije, koji su završili školovanje, ponudio zaposlenje u kompaniji. Oni koji prihvate ponudu će se pridružiti Telekomovom timu od 1. septembra 2023. godine – zaključila je predstavnica kompanije Telekom Srbija a.d.

Na prednosti dualnog obrazovanja osvrnuo se i jedan od učenika Srednje tehničke PTT škole, osamnaestogodišnji Nikola Stojanović, koji praktična znanja i veštine stiče u kompaniji Telekom Srbija a.d. za obrazovni profil Monter telekomunikacionih mreža.

-Nalazim se već dve godine u kompaniji Telekom na procesu učenja kroz rad, a kao jednu od glavnih prednosti dualnog obrazovanja bih izdvojio mogućnost dobijanja zaposlenja nakon završetka srednje škole. Ono što je pogodnost učenja u realnom radnom okruženju jeste i činjenica da se možemo upoznati sa različitim smetnjama na terenu, kao i da naučimo kako da se nosimo sa izazovima pred nama. U čitavom procesu nam dosta znači podrška instruktora, koji se trudi da nam prenese svoja znanja i iskustva iz različitih situacija na terenu – istakao je učenik Srednje tehničke PTT škole, Nikola Stojanović.

Da dualno obrazovanje raste iz dana u dan u kompaniji Telekom, kao i da su svi zadovoljni kako sistem dualnog obrazovanja funkcioniše u praksi, pokazuju i podaci o interesovanju kompanije da proširi svoje kapacitete za prijem učenika i u ostalim delovima Srbije. Iz tog razloga je kompanija za narednu školsku godinu odlučila da na proces učenja kroz rad, pored Beograda, primi učenike iz Kragujevca, Aleksinca i Novog Sada.

Dualno obrazovanje u kompaniji Telekom u brojkama:

Podelite!

Vidi još:

2023-07-28T11:53:05+01:00
Go to Top