Uspešne priče o dualnom obrazovanju


Snažnu podršku razvoju dualnog modela obrazovanja na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga godinama unazad pruža kompanija Trnava Promet doo iz Kragujevca, čija je osnovna delatnost trgovina. Pomenuti prodajni lanac posluje još od davne 1989 godine, kada je imao samo jednog zaposlenog, dok sada kompanija poseduje čak 32 maloprodajna objekta, nekoliko poslastičarnica, poljoprivrednih apoteka, kao i benzinskih pumpi sa preko 1.200 zaposlenih, ali i više od 20.000 artikala u ponudi. Interesantan podatak jeste i to da se na rafovima maloprodajnih objekata poseban akcenat stavlja na domaće proizvode, naročito od lokalnih proizvođača i na taj način se stvara ambijent za razvoj preduzetničkog duha i domaće proizvodnje. Domaći artikli imaju najveću zastupljenost u asortimanu, koja u nekim robnim grupama prelazi i 80%.

Učenjem kroz rad u ovom maloprodajnom lancu, srednjoškolci imaju odličnu priliku da uoče prednosti rada u domaćim trgovačkim prodajnim objektima, kao i da se upoznaju sa zakonitostima u oblasti trgovine. Zahvaljujući ovoj kompaniji, učenici od 2022. godine đaci imaju priliku da stiču praktična znanja i veštine u realnom radnom okruženju koja su im potrebna kako bi jednog dana bili kvalitetni trgovci. Da Trnava Promet iz godine u godinu pokazuje veliku zainteresovanost za prijem novih generacija učenika po dualnom modelu obrazovanja, pokazuje i podatak da se kompanija nalazi u procesu akreditacije za novi obrazovni profil – mesar. Takođe, još jedan dokaz da su svi zadovoljni kako dualno obrazovanje funkcioniše u praksi jeste i činjenica da je kompanija za školsku 2023/2024 iskazala potrebu za prijem 30 učenika obrazovnog profila – trgovac, kao i isto toliki broj obrazovnog profila – mesar.

Kompanija za sada, kada je reč o dualnom obrazovanju, ima potpisane ugovore o saradnji sa Trgovinsko-ugostiteljskom školom „Toza Dragović“ iz Kragujevca. Utiske o realizaciji dualnog obrazovanja sa nama je podelio jedan od zaposlenih pomenute kompanije, Isidor Đorović, koji se u firmi nalazi na poziciji Poslovođe u maloprodaji.

-Na osnovu dosadašnje prakse može se reći da su iskustva u realizaciji dualnog modela obrazovanja zadovoljavajuća. Zadovoljni smo učenicima koji se obučavaju u našoj kompaniji, a po završetku školovanja ćemo ponuditi zaposlenje onim učenicima koji pokažu odgovarajuće rezultate i iskažu želju da nastave sa radom kod nas – istakao je jedan od licenciranih instruktora kompanije Trnava Promet.

Dualno obrazovanje ima veliki značaj u obrazovnom sistemu Republike Srbije, s obzirom da ovakav model nudi školovanje kvalifikovanog stručnog kadra za deficitarna zanimanja, na šta se osvrnuo i sagovornik Privredne komore Srbije.

-Stručno obrazovanje dobija na dodatnom kvalitetu realizacijom dualnog modela obrazovanja i sigurno da je to pravo rešenje za oblikovanje i stvaranje odgovarajućeg stručnog kadra koji je potreban privredi u Srbiji. Kao što je rečeno, ovakav način školovanja kompanijama donosi mogućnost da kreiraju kadar kakav im je potreban i da nakon završetka srednje škole steknu budućeg zaposlenog koji dovoljno dobro poznaje sistem rada i standarde koji se primenjuju kod njih. Za razliku od toga, dualno obrazovanje učenicima nudi priliku da stečeno teorijsko znanje iz škole primene kroz praksu i da ga dalje nadograđuju. To je za srednjoškolce odlična prilika da na vreme razvijaju radne navike i stiču timski duh – zaključio je jedan od zaposlenih poznatog lanca prodaje sa teritorije Šumadijskog upravnog okruga.

Kratke impresije o dualnom obrazovanju iznela je i jedna od učenica koja već godinu dana stiče praktična znanja i veštine u kompaniji Trnava promet, šesnaestogodišnja Ana Milovanović, učenica Trgovinsko-ugostiteljske škole „Toza Dragović“ iz Kragujevca.

-Zadovoljna sam kako funkcioniše postojeći model dualnog obrazovanja i smatram veoma značajnim to što praktična znanja i veštine mogu da stičem u kompaniji. Dopada mi se to što smo od samog početka upoznati sa poslom kojim ćemo se baviti. Tokom školovanja nam dosta znači i podrška instruktora koju imamo – sumirila je učenica drugog razreda pomenute škole.

Za sam kraj, važno je napomenuti da pomenuta kompanija i u budućnosti planira da nastavi sa podrškom razvoja dualnog obrazovanja u Srbiji, o čemu svedoče podaci da se kompanija nalazi u procesu akreditacije novog obrazovnog profila – mesar, kao i činjenica da će učenici u budućnosti imati priliku da uče na novim lokacijima u ovom regionu.

Dualno obrazovanje u kompaniji Trnava Promet u brojkama:

Podelite!

Vidi još:

2023-08-18T11:43:15+01:00
Go to Top