Успешне приче о дуалном образовању


Снажну подршку развоју дуалног модела образовања на територији Шумадијског управног округа годинама уназад пружа компанија Трнава Промет доо из Крагујевца, чија је основна делатност трговина. Поменути продајни ланац послује још од давне 1989 године, када је имао само једног запосленог, док сада компанија поседује чак 32 малопродајна објекта, неколико посластичарница, пољопривредних апотека, као и бензинских пумпи са преко 1.200 запослених, али и више од 20.000 артикала у понуди. Интересантан податак јесте и то да се на рафовима малопродајних објеката посебан акценат ставља на домаће производе, нарочито од локалних произвођача и на тај начин се ствара амбијент за развој предузетничког духа и домаће производње. Домаћи артикли имају највећу заступљеност у асортиману, која у неким робним групама прелази и 80%.

Учењем кроз рад у овом малопродајном ланцу, средњошколци имају одличну прилику да уоче предности рада у домаћим трговачким продајним објектима, као и да се упознају са законитостима у области трговине. Захваљујући овој компанији, ученици од 2022. године ђаци имају прилику да стичу практична знања и вештине у реалном радном окружењу која су им потребна како би једног дана били квалитетни трговци. Да Трнава Промет из године у годину показује велику заинтересованост за пријем нових генерација ученика по дуалном моделу образовања, показује и податак да се компанија налази у процесу акредитације за нови образовни профил – месар. Такође, још један доказ да су сви задовољни како дуално образовање функционише у пракси јесте и чињеница да је компанија за школску 2023/2024 исказала потребу за пријем 30 ученика образовног профила – трговац, као и исто толики број образовног профила – месар.

Компанија за сада, када је реч о дуалном образовању, има потписане уговоре о сарадњи са Трговинско-угоститељском школом „Тоза Драговић“ из Крагујевца. Утиске о реализацији дуалног образовања са нама је поделио један од запослених поменуте компаније, Исидор Ђоровић, који се у фирми налази на позицији Пословође у малопродаји.

-На основу досадашње праксе може се рећи да су искуства у реализацији дуалног модела образовања задовољавајућа. Задовољни смо ученицима који се обучавају у нашој компанији, а по завршетку школовања ћемо понудити запослење оним ученицима који покажу одговарајуће резултате и искажу жељу да наставе са радом код нас – истакао је један од лиценцираних инструктора компаније Трнава Промет.

Дуално образовање има велики значај у образовном систему Републике Србије, с обзиром да овакав модел нуди школовање квалификованог стручног кадра за дефицитарна занимања, на шта се осврнуо и саговорник Привредне коморе Србије.

-Стручно образовање добија на додатном квалитету реализацијом дуалног модела образовања и сигурно да је то право решење за обликовање и стварање одговарајућег стручног кадра који је потребан привреди у Србији. Као што је речено, овакав начин школовања компанијама доноси могућност да креирају кадар какав им је потребан и да након завршетка средње школе стекну будућег запосленог који довољно добро познаје систем рада и стандарде који се примењују код њих. За разлику од тога, дуално образовање ученицима нуди прилику да стечено теоријско знање из школе примене кроз праксу и да га даље надограђују. То је за средњошколце одлична прилика да на време развијају радне навике и стичу тимски дух – закључио је један од запослених познатог ланца продаје са територије Шумадијског управног округа.

Кратке импресије о дуалном образовању изнела је и једна од ученица која већ годину дана стиче практична знања и вештине у компанији Трнава промет, шеснаестогодишња Ана Миловановић, ученица Трговинско-угоститељске школе „Тоза Драговић“ из Крагујевца.

-Задовољна сам како функционише постојећи модел дуалног образовања и сматрам веома значајним то што практична знања и вештине могу да стичем у компанији. Допада ми се то што смо од самог почетка упознати са послом којим ћемо се бавити. Током школовања нам доста значи и подршка инструктора коју имамо – сумирила је ученица другог разреда поменуте школе.

За сам крај, важно је напоменути да поменута компанија и у будућности планира да настави са подршком развоја дуалног образовања у Србији, о чему сведоче подаци да се компанија налази у процесу акредитације новог образовног профила – месар, као и чињеница да ће ученици у будућности имати прилику да уче на новим локацијима у овом региону.

Дуално образовање у компанији Трнава Промет у бројкама:

Поделите!

Види још:

2023-08-18T11:43:15+01:00
Go to Top