Uspešne priče o dualnom obrazovanju


Prema podacima APR-a, u Srbiji aktivno posluje oko 3.000 preduzeća čija je delatnost proizvodnja nameštaja, dok više od 5.600 privrednih subjekta posluje u oblasti prerade drveta. Drvno – prerađivačka industrija, koja je značajni izvoznik Republike Srbije i čini oko 2,5 % BDP-a, ima neprestanu potrebu za školovanjem stručnog kadra koji će biti stub razvoja ove grane privrede. Kompanija Moja soba doo iz Kraljeva je preduzeće koje je prepoznalo značaj ovakvog načina školovanja, kako bi se uspešno nosilo sa izazovom nedostatka kvalifikovane radne snage.

Kraljevačka kompanija već dugi niz godina učestvuje u realizaciji dualnog modela obrazovanja. Do sada, 26 učenika Šumarske škole iz Kraljeva je imalo priliku da se tokom učenja kroz rad upozna sa zahtevima koje sa sobom nosi obrazovni profil Operater za izradu nameštaja. Potreba za kvalifikovanim kadrom u Raškom okrugu, ali i pozitivna iskustva preduzeća Moja soba, navela su kompaniju da se prijavi za prijem još tri učenika koji su ove godine upisali prvi razred Šumarske škole u Kraljevu.

Tim povodom, sagovornica Privredne komore Srbije je bila Aleksandra Erdoglija, jedan od tri licencirana instruktora preduzeća iz Kraljeva, koja je između ostalog zadužena i za to da prenese potrebna znanja i veštine učenicima tokom učenja kroz rad.

-Na osnovu višegodišnjeg iskustva u realizaciji dualnog obrazovanja može se zaključiti da smo veoma zadovoljni rezultatima koje su učenici postigli u našem preduzeću. Gledano iz ugla kompanije, vrlo je važno to što se ovakvim načinom školovanja može obezbediti stručni kadar koji će biti nosilac poslovanja u budućnosti – ukazala je predstavnica preduzeća Moja soba.

Obostrana korist je faktor koji zasigurno privlači učenike da se opredele za ovakav način školovanja.

-Pored mnogobrojnih prednosti koje nudi dualno obrazovanje, kako našem preduzeću, tako i učenicima, sticanje iskustva i radne navike tokom učenja kroz rad kao i mogućnost zaposlenja odmah nakon završene srednje škole bih izdvojila kao najvažnije benefite koje učenici mogu da osete tokom školovanja. Primera radi, Moja soba je do sada zaposlila dva učenika koja su se upoznavala sa procesima rada u našoj kompaniji – zaključila je sagovornica Privredne komore Srbije.

Učenici Šumarske škole iz Kraljeva već nekoliko godina imaju priliku da se uvere u to kako bi u budućnosti izgledao njihov rad u drvno – prerađivačkoj industriji.

Već godinu dana imam priliku da steknem neophodno iskustvo u radu na poziciji operatera za izradu nameštaja u preduzeću Moja soba iz Kraljeva. Zahvaljujući podršci instruktora uz kojeg možemo dosta da naučimo, mnogo lakše savladamo sve ono što je potrebno za rad u budućnosti – zaključio je Danijel Simatović, učenik drugog razred Šumarske škole iz Kraljeva.

Dualno obrazovanje u kompaniji Moja soba u brojkama:

Podelite!

Vidi još:

2023-12-15T15:30:38+01:00
Go to Top