Успешне приче о дуалном образовању


Предузеће Металац посуђе је део акционарског друштва Металац а.д, које као групација у Србији и региону послује од 1998. године, а чије се седиште налази у Горњем Милановцу. О значају компаније за Моравички округ најбоље говори податак о броју запослених, јер преко 2.000 људи ради у овом акционарском друштву. Компанија је основана још 1959. године, а вишедеценијским пословањем Металац група се на тржишту позиционирала као један од најбољих произвођача различитих врста посуђа у читавој Европи. Томе у прилог говори и чињеница да предузеће Металац посуђе своје производе извози у преко 25 држава свих континената, а преко 5 милиона јединица производа добро познатог српског извозника одлази у земље попут Русије, Шпаније, Немачке, Италије, Француске, Шведске, Финске, Данске, Чешке, док се производи чак могу пронаћи и у Јапану, Сједињеним Америчким Државама и Аустралији.

Један од највећих извозника производа од керамике, порцелана и стакла на овим просторима укључио се у реализацију дуалног модела образовања током септембра 2021. године, када је уговор са компанијом склопило 17 ученика Техничке школе Јован Жујовић из Горњег Милановца. Ученици су имали прилику да се у реалном радном окружењу сусретну са захтевима које са собом носе послови индустријског механичара, као и оператера машинске обраде. Поред области машинства, компанија Металац посуђе је такође заинтересована за школовање квалификованог стручног кадра из подручја електротехнике. Из тог разлога ће компанија у будућности, већ од септембра наредне године, примити 6 ученика који ће у реалном радном окружењу стећи знања која су потребна како би једног дана постали квалитетни електричари.

По речима берзанских аналитичара, групација Металац се на тржишту Србије позиционирала као једна од најздравијих и најуспешнијих српских компанија, а да би тако било и у будућности, потребно је „инвестирати“ у квалификовани стручни кадар који ће компанију чинити конкурентнијом на европском тржишту. Владан Тодоровић, пословођа алатнице Металац посуђа, осврнуо се на учешће своје компаније у реализацији дуалног модела образовања.

-Мислимо да је дуално образовање јако добра ствар. Искуства су врло позитивна и није било никаквих проблема у реализацији. Током читавог процеса смо остварили одличну сарадњу са школом и професорима, као и ученицима који су долазили у нашу компанију. Закључак је да дуално образовање омогућава лакше прилагођавање младих људи радним обавезама које их очекују током каријере, али и стицање драгоценог искуства за посао којим ће се бавити. Две године учења кроз рад је био сасвим довољан период за међусобно упознавање, као и за овладавање захтевима будућих професија ученика. Веома важно је што средњошколци имају додир са радним процесима, али и то што се заинтересованим ђацима нуди прилика за посао након школовања – закључио је један од представника компаније Металац посуђе.

Још један у низу лиценцираних инструктора компаније Металац који пажљиво ради са ученицима је и Милан Стачић. Наш саговорник средњошколцима приближава захтеве које са собом носи посао индустријског механичара.

-Већ две године радимо на оспособљавању младих кадрова за обављање послова за занимања за која се ученици школују. Поред одличних услова за стицање знања и искуства, компанија Металац ученицима нуди бројне погодности током боравка у компанији. Оно што такође сматрам важним, јесте да је потребно да се и у будућности мотивишу компаније и остали релевантни актери из света образовања за рад на прилагођавању наставних планова и програма потребама привреде – истакао је наш саговорник.

Ученици Техничке школе Јован Жујовић из Горњег Милановца сложни су у томе да је потребно још више радити на проширивању могућности школовања по дуалном моделу образовања. Направили су кратак осврт на искуство које имају са оваквим начином школовања.

-Дуално образовање, поред могућности практичног учења, омогућава и стицање нових познанстава током боравка у компанији. Мислим да је, због захтева времена, потребно повећати распрострањеност дуалног образовања у школама широм Србије – рекао је један од ученика, Марко Јовановић.

-Слажем се да је потребно да се што више школа и компанија укључи у дуално образовање. У Металцу имам прилику да научим доста ствари које су потребне да бих у будућности радио као оператер машинске обраде – истакао је још један ученик Техничке школе Јован Жујовић, Ђорђе Радевић.

-Дуално образовање нам омогућава стицање радних навика током процеса учења кроз рад. Мислим да не би било лоше омогућити да се већ од прве године крене са стицањем практичних знања у компанијама – сумирао је Стефан Стевовић, који у компанији стиче знања и вештине за образовни профил индустријски механичар.

-Подршка инструктора током боравка у компанији ми је веома значајна, с обзиром да  су нам они на располагању за све што нам је потребно – закључио је седамнаестогодишњи Алекса Јовић.

Дуално образовање у компанији Металац у бројкама:

Поделите!

Види још:

2023-09-04T09:32:04+01:00
Go to Top