Uspešne priče o dualnom obrazovanju


Nekoliko generacija učenika je do sada imalo priliku da se upozna sa organizacijom rada jednog od međunarodno poznatih maloprodajnih lanaca za opremanje enterijera i eksterijera, kao i da razume osnovne principe trgovine. Reč je o skandinavskom lancu maloprodaje JYSK, koji je svetski prepoznatljiv brend sa više od 3200 prodavnica i vebšopova u 48 zemalja širom planete.

Poznata danska kompanija učestvuje u realizaciji dualnog modela obrazovanja u Srbiji od školske 2020/2021 godine, a učenici su imali priliku da stiču praktična znanja i veštine na više lokacija u Beogradu. Pomenuta kompanija će i naredne školske godine pružiti priliku školarcima da se upoznaju sa modernim poslovnim okruženjem, a prema izjavama o spremnosti, pomenuti maloprodajni lanac je ovog puta iskazao potrebu za prijem 10 učenika Trgovačke škole iz Beograda.

Još od davnina je važilo pravilo da u prodaji nije dovoljno imati proizvode visokog kvaliteta i razumne cene, jer je pored toga potrebno imati razvijenu veštinu trgovanja, kao i umeće pregovaranja prilikom razgovora sa kupcima. Da bi se pomenute veštine stekle, neophodan je praktičan dodir učenika sa realnim radnim okruženjem u kojem oni mogu da steknu uvid u to koji je najbolji pristup u komunikaciji.

Priliku za učenje u modernom poslovnom ambijentu đacima upravo nudi danska kompanija JYSK, koja posluje na tržištu Srbije od 2011. godine, kada je prva prodavnica za opremanje enterijera i eksterijera otvorena na severu Srbije, u Subotici. Od tada, poznati maloprodajni lanac posluje sa preko 40 prodavnica širom Srbije, dok kupci takođe imaju mogućnost kupovine putem vebšopa, a poznata kompanija broji preko 400 zaposlenih.

Dugogodišnji partner u realizaciji dualnog modela obrazovanja, kompanija JYSK, među svojim zaposlenim ima i dva licencirana instruktora koji su na raspolaganju učenicima za svaki vid podrške tokom njihovog boravka u kompaniji. Iskustvo u radu sa učenicima koji se nalaze na procesu učenja kroz rad podelio je upravo jedan od njih, Milan Vojisavljević, koji se u poznatom trgovačkom lancu nalazi na poziciji Store Manager.

-Učenici već tri godine u našoj kompaniji imaju priliku da stiču znanje i iskustvo za obrazovni profil Trgovac. Na osnovu dugogodišnje realizacije dualnog obrazovanja smo locirali segmente u kojima ima prostora za napredak u radu sa učenicima. Što se tiče prednosti koje nudi dualno obrazovanje, glavni benefit je svakako činjenica da učenici stiču više iskustva u praksi i imaju prvi realan dodir sa onim što će potencijalno raditi u budućnosti. Ono što je važno dodati jeste da kompaniji dosta znači pomoć učenika koju pružaju u svakodnevnom radu tokom procesa učenja kroz rad. Važan podatak jeste i da učenici imaju i finansijsku nadoknadu za praktičan deo nastave, što ranije nije bio slučaj. Takođe, napomenuo bih da je opšti utisak o zalaganju učenika pomešan i da smo delimično zadovoljni njihovom motivacijom. Kod pojedinih se primećuje da se više trude da što više nauče, ali se neki uopšte ne pojavljuju u kompaniji. Za kraj bih izdvojio da ćemo mi ponuditi zaposlenje pojedinim učenicima, a od njihove zainteresovanosti i planova će zavisiti da li će ostati da rade u trgovini nakon završetka srednje škole – zaključio je predstavnik kompanije JYSK.

Svoje iskustvo podelio je i jedan od učenika koji se već tri godine nalazi u poznatom maloprodajnom lancu na procesu učenja kroz rad, sedamnaestogodišnji Goran Gavrilović, učenik Trgovačke škole u Beogradu.

-Dualno obrazovanje nam omogućava da u kompanijama steknemo puno iskustva iz oblasti prodaje, a pored toga imamo priliku da neprestano stičemo mnoga znanja i veštine iz oblasti trgovine. Smatram da je vrlo značajno to što uz teoretsko, dolazim i do praktičnog znanja u kompaniji, a sve vreme boravka u kompaniji imam ogromnu podršku instruktora koja mi puno znači, jer sam uz njega naučio puno toga značajnog – istakao je Goran za kraj našeg razgovora.

Dualno obrazovanje u kompaniji JYSK u brojkama:

Video prilog

Podelite!

Vidi još:

2023-07-28T11:52:31+01:00
Go to Top