Успешне приче о дуалном образовању


Неколико генерација ученика је до сада имало прилику да се упозна са организацијом рада једног од међународно познатих малопродајних ланаца за опремање ентеријера и екстеријера, као и да разуме основне принципе трговине. Реч је о скандинавском ланцу малопродаје JYSK, који је светски препознатљив бренд са више од 3200 продавница и вебшопова у 48 земаља широм планете.

Позната данска компанија учествује у реализацији дуалног модела образовања у Србији од школске 2020/2021 године, а ученици су имали прилику да стичу практична знања и вештине на више локација у Београду. Поменута компанија ће и наредне школске године пружити прилику школарцима да се упознају са модерним пословним окружењем, а према изјавама о спремности, поменути малопродајни ланац је овог пута исказао потребу за пријем 10 ученика Трговачке школе из Београда.

Још од давнина је важило правило да у продаји није довољно имати производе високог квалитета и разумне цене, јер је поред тога потребно имати развијену вештину трговања, као и умеће преговарања приликом разговора са купцима. Да би се поменуте вештине стекле, неопходан је практичан додир ученика са реалним радним окружењем у којем они могу да стекну увид у то који је најбољи приступ у комуникацији.

Прилику за учење у модерном пословном амбијенту ђацима управо нуди данска компанија JYSK, која послује на тржишту Србије од 2011. године, када је прва продавница за опремање ентеријера и екстеријера отворена на северу Србије, у Суботици. Од тада, познати малопродајни ланац послује са преко 40 продавница широм Србије, док купци такође имају могућност куповине путем вебшопа, а позната компанија броји преко 400 запослених.

Дугогодишњи партнер у реализацији дуалног модела образовања, компанија JYSK, међу својим запосленим има и два лиценцирана инструктора који су на располагању ученицима за сваки вид подршке током њиховог боравка у компанији. Искуство у раду са ученицима који се налазе на процесу учења кроз рад поделио је управо један од њих, Милан Војисављевић, који се у познатом трговачком ланцу налази на позицији Store Manager.

-Ученици већ три године у нашој компанији имају прилику да стичу знање и искуство за образовни профил Трговац. На основу дугогодишње реализације дуалног образовања смо лоцирали сегменте у којима има простора за напредак у раду са ученицима. Што се тиче предности које нуди дуално образовање, главни бенефит је свакако чињеница да ученици стичу више искуства у пракси и имају први реалан додир са оним што ће потенцијално радити у будућности. Оно што је важно додати јесте да компанији доста значи помоћ ученика коју пружају у свакодневном раду током процеса учења кроз рад. Важан податак јесте и да ученици имају и финансијску надокнаду за практичан део наставе, што раније није био случај. Такође, напоменуо бих да је општи утисак о залагању ученика помешан и да смо делимично задовољни њиховом мотивацијом. Код појединих се примећује да се више труде да што више науче, али се неки уопште не појављују у компанији. За крај бих издвојио да ћемо ми понудити запослење појединим ученицима, а од њихове заинтересованости и планова ће зависити да ли ће остати да раде у трговини након завршетка средње школе – закључио је представник компаније JYSK.

Своје искуство поделио је и један од ученика који се већ три године налази у познатом малопродајном ланцу на процесу учења кроз рад, седамнаестогодишњи Горан Гавриловић, ученик Трговачке школе у Београду.

-Дуално образовање нам омогућава да у компанијама стекнемо пуно искуства из области продаје, а поред тога имамо прилику да непрестано стичемо многа знања и вештине из области трговине. Сматрам да је врло значајно то што уз теоретско, долазим и до практичног знања у компанији, а све време боравка у компанији имам огромну подршку инструктора која ми пуно значи, јер сам уз њега научио пуно тога значајног – истакао је Горан за крај нашег разговора.

Дуално образовање у компанији JYSK у бројкама:

Видео прилог

Поделите!

Види још:

2023-07-28T11:52:31+01:00
Go to Top