Uspešne priče o dualnom obrazovanju


Ukoliko se pažljivo posmatra situacija na globalnom nivou kada su u pitanju česte nestašice hrane, jasno je koliki značaj zauzima poljoprivreda kao jedna od najvažnijih grana industrije u svetu. Zbog izvoznog potencijala koje ima naša zemlja, veoma je važno inovirati u razvoj sektora poljoprivrede u Republici Srbiji, ali i stručnih kadrova koji treba da prate tehnološki napredak na ovom polju.

Jedna od kompanija sa jakim fokusom na poljoprivrednu industriju, istovremeno i veliki proizvođač kotrljajućih ležajeva iz Južnobačkog okruga je i fabrika FKL iz Temerina, koja se prostire na 17 hektara površine i čiju proizvodnu zonu čine dva pogona ukupne površine od 25.000 m2. FKL razvija i proizvodi sveobuhvatan asortiman rešenja za tanjirače, sejačice, valjke, balirke, kombajne i ostale tipove poljoprivrednih mašina. O važnosti kompanije za poljoprivrednu industriju u Srbiji govori i činjenica da je FKL prepoznatljiva na više kontinenata kao proizvođač visokokvalitetnih ležajeva sa više od 200 referenci (proizvođača poljoprivrednih mašina koji u prvoj ugradnji koriste FKL ležajeve) i sa distributivnom mrežom rasprostranjenom širom sveta.

Kompanija FKL, osnovana je 1961. godine kao Metalotehnička uslužno-proizvodno zanatska zadruga „Metalum”, koja se bavila proizvodnjom kovanih delova za potrebe poljoprivredne i automobilske industrije. Sada, više od 600 zaposlenih radi na proizvodnji visokokvalitetnih ležajeva u preduzeću koje je ostvarilo obrt od skoro 30 miliona evra. Preko 225 kupaca prve ugradnje je imalo priliku da nabavi neki od 1600 proizvoda koje je napravilo poznato temerinsko preduzeće.

Kompanija je do sada sklopila ugovor o realizaciji učenja kroz rad sa 29 učenika nekoliko srednjih stručnih škola, jer u tome vidi šansu da obezbedi kvalifikovan kadar koji će omogućiti dalji razvoj ovog privrednika u budućnosti. Učenici Srednje škola Lukijan Mušicki, Srednje mašinske škole iz Novog Sada, kao i Elektrotehničke škole Mihajlo Pupin iz Novog Sada imaju priliku da tokom učenja kroz rad steknu širu sliku o tome kako izgleda rad bravara-zavarivača, operatera mašinske obrade, industrijskog mehaničara i električara u praksi.

Privrednici posmatraju ovakav način školovanja kao šansu da steknu nova iskustva kada je u pitanju stvaranje kompetentnih kadrova na tržištu rada. U kompaniji imaju dosta očekivanja od učešća u dualnom obrazovanju, o čemu je pričala predstavnica kompanije, Aleksandra Živković, koja se nalazi na poziciji Referenta za regrutaciju i obuku.

-Od 2016. godine smo aktivni u ovoj priči. Iskustvo sa realizacijom dualnog obrazovanja je u većoj meri  pozitivno. Kao i u životu, svako iskustvo ti pomogne da naučiš nešto novo i doneseš određene zaključke, odluke. Kroz realizaciju ovog modela i njegovu dinamiku, upoznali smo sebe na jedan novi način – istakla je predstavnica kompanije FKL.

Pored brojnih prednosti koje ovakav način školovanja može da ponudi učenicima i privrednicima, dualni model obrazovanja takođe ima značajnu ulogu u regulisanju stope nezaposlenosti na tržištu rada.

-Upisom učenika za obrazovne profile/kvalifikacije za kojima postoji realna potreba u privredi i društvu, obrazuju se stručni kadrovi koji će biti samostalni i koji će moći brzo da započnu sa privređivanjemšto na kraju dovodi do smanjenja stopa nezaposlenosti. Sami učenici postaju konkurentniji na tržištu rada obzirom da su upoznati sa kulturom i uslovima rada kod poslodavca, kao i da poseduju određena praktična znanja i veštine koje su stekli učeći od iskusnih instruktora dok su još bili u sistemu obrazovanja. Poslodavci kroz ovaj model dobijaju kompetentne kadrove i ujedno smanjuju troškove selekcije, obuke i uvođenja novozaposlenih u posao.

Rad sa učenicima zahteva posebnu vrstu posvećenosti, kako bi pravi rezultati došli do izražaja.

-Kroz rad sa učenicima, shvatili smo da u zavisnosti od našeg angažovanja, u velikoj meri zavisi i njihova posvećenost učenju kroz rad. Ne smemo zanemariti činjenicu da su oni pre svega deca, tinejdžeri, koji baš u ovom periodu prolaze kroz psihološke, emotivne i fizički promene. Iz tog razloga, mislim da je za celokupan proces dualnog obrazovanja važno ostvariti otvoreniju saradnju na relaciji škola-poslodavac-roditelj/staratelj. Zahvaljujući rezultatima učenika, kompanija FKL je zaposlila 19 mladih ljudi nakon završenog školovanja – zaključila je Aleksandra Živković.

Jedan od učenika II razreda Srednje škole Lukijan Mušicki iz Temerina, Nemanja Baka, identifikovao je saradnju sa iskusnim instruktorima kao jednu od glavnih prednosti ovakvog načina školovanja.

-Jednu godinu sam do sada proveo u kompaniji, gde imam priliku da savladam sve ono što mi je potrebno kako bih se osposobio da budem operater mašinske obrade. Mnogo mi znači to što imam podršku instruktora koji je posvećen tome da nam prenese znanja i što je uvek tu za sve ono što nam je potrebno. Mislim da je to glavna prednost praktičnog učenja – istakao je učenik.

Dualno obrazovanje u kompaniji FKL u brojkama:

Podelite!

Vidi još:

2023-12-18T09:40:22+01:00
Go to Top