Uspešne priče o dualnom obrazovanju


Kompanija Endava jedna je od vodećih softverskih kompanija koja posluje na teritoriji Republike Srbije od 2015. godine. Preko 11.800 zaposlenih radi u 25 država širom sveta, dok su kancelarije raspoređene u čak 55 svetskih gradova, a među gradovima u Srbiji u kojima se nalaze prostorije Endave su pored Beograda i Novi Sad, Kragujevac, Čačak i Niš. Interesantan podatak da je, prema istraživanjima sajta za zapošljavanje IT stručnjaka, Endava uvrštena u 10 najpoželjnijih IT poslodavaca u Srbiji tokom 2023. godine. Navedeni podaci ukazuju na veliki značaj koji ovakva kompanija može imati za razvoj IT tehnologija u Srbiji.

S obzirom na to da je na tržištu rada već godinama prisutna ekspanzija tražnje za IT stručnjacima , nesumnjivo je da Endava svojim učešćem u realizaciji dualnog modela obrazovanja pruža veliki doprinos razvoju ovakvog načina školovanja. Kompanija se tokom 2022. godine akreditovala za za prijem učenika koji će se u prostorijama Endave školovati za obrazovni profil – Elektrotehničar informacionih tehnologija. Od prošle godine, 11 učenika Elektrotehničke škole Nikola Tesla se nalazi u kompaniji u kojoj će napraviti prve profesionalne korake u karijeri.

Već nekoliko godina na tržištu rada u Srbiji je prisutan porast tražnje za stručnjacima koji se bave razvojem softverskih tehnologija. Kao posledica toga, u javnosti je poraslo interesovanje vezano za razvoj IT sektora, dok je u brojnim srednjim školama u Srbiji prisutan trend upisa srednjoškolaca nekog od profila iz oblasti informacionih tehnologija. Učenicima je kroz dualni model obrazovanja omogućeno učenje od ljudi koji imaju dugogodišnje iskustvo u IT industriji i koji se nalaze na seniorskim pozicijama u poznatim softverskim kompanijama.

O dualnom obrazovanju, učenicima, prednostima ovakvog načina školovanja, kao i o opštem utisku učešća kompanije razgovarali smo sa predstavnikom kompanije Endava iz Beograda, Zdravkom Kuzmanovićem, koji se u pomenutoj firmi nalazi na poziciji Discipline Lead for Development.

-Ovo je prva školska godina u kojoj učestvujemo u realizaciji dualnog obrazovanja. Kada sumiramo celu godinu, svakako je celokupno iskustvo pozitivno i drago nam je što smo bili deo realizacije dualnog modela obrazovanja, ali moramo reći i da je bilo izazovno sa strane organizacije zaposlenih koji realizuju predavanja, s obzirom da prvi put učestvujemo i da su u pitanju učenici srednjih škola sa kojima do sada nismo imali prilike da radimo na duže staze. Generalno smo zadovoljni načinom na koji smo realizovali proces učenja kroz rad, a verujemo da isto iskustvo dele i sami učenici, što se moglo zapaziti osvrćući se na njihove pozitivne reakcije u radu sa namaistakao je predstavnik kompanije Endava.

Nadovezao se naš sagovornik na prednosti koje nudi dualni model obrazovanja i dodatno ukazao na značaj postojanja i realizacije ovakvog načina školovanja u našem obrazovnom sistemu.

-Svakako je jedan od benefita i rana uključenost učenika u svet rada, čime se može povećati motivisanost učenika za dalje učenje i razvoj, a istovremeno je sve to i priprema za ono što ih čeka nakon završetka studija. Dualno obrazovanje kompanijama na neki način omogućava identifikaciju talenata i potencijalnih budućih zaposlenih nakon školovanja. S druge strane, pomenuti model učenicima pruža praktičan rad u kompaniji, uz podršku i mentorstvo iskusnijih kolega. Učenici imaju priliku da uspostave kontakte sa seniorima iz IT industrije, a koji im mogu pomoći prilikom daljeg profesionalnog razvoja. Takođe, ne smemo zaobići ni relevantne veštine i znanja koje đaci usvajaju za specifične poslove, kao i eventualno lakši prelazak na tržište rada kada za to dođe vreme.

Kompanija Endava je iz ličnog iskustva uvidela koliko je značajan ovakav način rada sa učenicima i koliko dualno obrazovanje motiviše učenike da ostvare što bolje rezultate tokom sticanja praktičnih znanja i veština.

-Izuzetno smo zadovoljni učenicima koji su pohađali učenje kroz rad u našoj kompaniji. Tokom dualnog obrazovanja pokazali su veliku motivaciju i želju za učenjem i saznavanjem novih stvari, a takođe i disciplinovanost i poštovanje prema starijim kolegama i svim ostalima koji su učestvovali u pripremi i realizaciji.

Nakon što je sagovornik Privredne komore Srbije izneo impresije o dualnom modelu obrazovanja, pomenuo je u zaključnom delu obraćanja i par činjenica vezanih za potencijalno zaposlenje u kompaniji nakon završetka srednje škole.

-Do sada nismo imali prilike da zaposlimo učenike koji su završili školovanje po dualnom modelu s obzirom da nam je ovo prva godina realizacije. Sa druge strane, prema standardima naše kompanije, za početni nivo jednog inženjera je potreban određeni nivo znanja koji se uglavnom stiče nakon studija ili nekog programa prekvalifikacije (uzimajući u obzir plan i program po kome se uči)zaključio je predstavnik kompanije Endava, Zdravko Kuzmanović.

Utisci učenika koji se nalaze u kompaniji Endava na procesu učenja kroz rad su neizostavni deo mozaika realizovane uspešne priče, te je iz navedenog razloga svoje impresije iznela i učenica trećeg razreda Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Beograda, sedamnaestogodišnja Lara Trivunović koja je odabrala dualni model obrazovanja zbog pogodnosti koje nudi i koja ocenjuje ovakav način školovanja najvišom ocenom.

-Najpre bih istakla da smatram vrlo značajnim to što praktična znanja i veštine stičem u kompaniji poput Endave. Kao najveću prednost dualnog obrazovanja bih izdvojila činjenicu da đaci stiču predstavu o tome kako zapravo izgleda rad na radnom mestu. Takođe, učenje kroz rad u nekim slučajevima predstavlja mnogo brži način da se nešto nauči. Volela bih da naglasim da sve vreme imamo podršku instruktora u kompaniji, čak i kada fizički nismo prisutni, putem mejla i drugih načina onlajn komunikacije. Podrška takvog tipa nam mnogo znači jer stalna pratnja iskusnijih kolega dosta pomaže u sticanju novih znanja i veština – istakla je naša sagovornica iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“.

Dualno obrazovanje u kompaniji Endava u brojkama:

Podelite!

Vidi još:

2023-08-18T11:47:04+01:00
Go to Top