Успешне приче о дуалном образовању


Компанија Ендава једна је од водећих софтверских компанија која послује на територији Републике Србије од 2015. године. Преко 11.800 запослених ради у 25 држава широм света, док су канцеларије распоређене у чак 55 светских градова, а међу градовима у Србији у којима се налазе просторије Ендаве су поред Београда и Нови Сад, Крагујевац, Чачак и Ниш. Интересантан податак да је, према истраживањима сајта за запошљавање IT стручњака, Ендава уврштена у 10 најпожељнијих IT послодаваца у Србији током 2023. године. Наведени подаци указују на велики значај који оваква компанија може имати за развој IT технологија у Србији.

С обзиром на то да је на тржишту рада већ годинама присутна експанзија тражње за IT стручњацима , несумњиво је да Ендава својим учешћем у реализацији дуалног модела образовања пружа велики допринос развоју оваквог начина школовања. Компанија се током 2022. године акредитовала за за пријем ученика који ће се у просторијама Ендаве школовати за образовни профил – Електротехничар информационих технологија. Од прошле године, 11 ученика Електротехничке школе Никола Тесла се налази у компанији у којој ће направити прве професионалне кораке у каријери.

Већ неколико година на тржишту рада у Србији је присутан пораст тражње за стручњацима који се баве развојем софтверских технологија. Као последица тога, у јавности је порасло интересовање везано за развој IT сектора, док је у бројним средњим школама у Србији присутан тренд уписа средњошколаца неког од профила из области информационих технологија. Ученицима је кроз дуални модел образовања омогућено учење од људи који имају дугогодишње искуство у IT индустрији и који се налазе на сениорским позицијама у познатим софтверским компанијама.

О дуалном образовању, ученицима, предностима оваквог начина школовања, као и o општeм утиску учешћа компаније разговарали смо са представником компаније Ендава из Београда, Здравком Кузмановићем, који се у поменутој фирми налази на позицији Discipline Lead for Development.

-Ово је прва школска година у којој учествујемо у реализацији дуалног образовања. Када сумирамо целу годину, свакако је целокупно искуство позитивно и драго нам је што смо били део реализације дуалног модела образовања, али морамо рећи и да је било изазовно са стране организације запослених који реализују предавања, с обзиром да први пут учествујемо и да су у питању ученици средњих школа са којима до сада нисмо имали прилике да радимо на дуже стазе. Генерално смо задовољни начином на који смо реализовали процес учења кроз рад, а верујемо да исто искуство деле и сами ученици, што се могло запазити осврћући се на њихове позитивне реакције у раду са намаистакао је представник компаније Ендава.

Надовезао се наш саговорник на предности које нуди дуални модел образовања и додатно указао на значај постојања и реализације оваквог начина школовања у нашем образовном систему.

-Свакако је један од бенефита и рана укљученост ученика у свет рада, чиме се може повећати мотивисаност ученика за даље учење и развој, а истовремено је све то и припрема за оно што их чека након завршетка студија. Дуално образовање компанијама на неки начин омогућава идентификацију талената и потенцијалних будућих запослених након школовања. С друге стране, поменути модел ученицима пружа практичан рад у компанији, уз подршку и менторство искуснијих колега. Ученици имају прилику да успоставе контакте са сениорима из IT индустрије, а који им могу помоћи приликом даљег професионалног развоја. Такође, не смемо заобићи ни релевантне вештине и знања које ђаци усвајају за специфичне послове, као и евентуално лакши прелазак на тржиште рада када за то дође време.

Компанија Ендава је из личног искуства увидела колико је значајан овакав начин рада са ученицима и колико дуално образовање мотивише ученике да остваре што боље резултате током стицања практичних знања и вештина.

-Изузетно смо задовољни ученицима који су похађали учење кроз рад у нашој компанији. Током дуалног образовања показали су велику мотивацију и жељу за учењем и сазнавањем нових ствари, а такође и дисциплинованост и поштовање према старијим колегама и свим осталима који су учествовали у припреми и реализацији.

Након што је саговорник Привредне коморе Србије изнео импресије о дуалном моделу образовања, поменуо је у закључном делу обраћања и пар чињеница везаних за потенцијално запослење у компанији након завршетка средње школе.

-До сада нисмо имали прилике да запослимо ученике који су завршили школовање по дуалном моделу с обзиром да нам је ово прва година реализације. Са друге стране, према стандардима наше компаније, за почетни ниво једног инжењера је потребан одређени ниво знања који се углавном стиче након студија или неког програма преквалификације (узимајући у обзир план и програм по коме се учи)закључио је представник компаније Ендава, Здравко Кузмановић.

Утисци ученика који се налазе у компанији Ендава на процесу учења кроз рад су неизоставни део мозаика реализоване успешне приче, те је из наведеног разлога своје импресије изнела и ученица трећег разреда Електротехничке школе „Никола Тесла“ из Београда, седамнаестогодишња Лара Тривуновић која је одабрала дуални модел образовања због погодности које нуди и која оцењује овакав начин школовања највишом оценом.

-Најпре бих истакла да сматрам врло значајним то што практична знања и вештине стичем у компанији попут Ендаве. Као највећу предност дуалног образовања бих издвојила чињеницу да ђаци стичу представу о томе како заправо изгледа рад на радном месту. Такође, учење кроз рад у неким случајевима представља много бржи начин да се нешто научи. Волела бих да нагласим да све време имамо подршку инструктора у компанији, чак и када физички нисмо присутни, путем мејла и других начина онлајн комуникације. Подршка таквог типа нам много значи јер стална пратња искуснијих колега доста помаже у стицању нових знања и вештина – истакла је наша саговорница из Електротехничке школе „Никола Тесла“.

Дуално образовање у компанији Ендава у бројкама:

Поделите!

Види још:

2023-08-18T11:47:04+01:00
Go to Top