Успешне приче о дуалном образовању


Електромонтажа Краљево, чији тим броји преко 200 запослених, једна је од водећих компанија за изградњу електроенергетских објеката у региону. Пре тачно шест деценија, компанија је основана као специјализована фирма Јавног предузећа Електропривреда Србије, чији је задатак био изградња и одржавање инфраструктуре за дистрибуцију електричне енергије. Компанија је након реорганизације 2012. године проширила своје пословање на више земаља региона – Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, али је поред тога направила своје прве кораке на међународном пољу, и то пословањем у Немачкој и Сједињеним Америчким Државама. У последњих 10 година, Електромонтажа се може похвалити изградњом преко 1500 трафостаница, 850 енергетских водова, преко 1000 нисконапонских мрежа, али и више од 20 далеководних веза у подручјима у којима компанија послује.

Електромонтажа је започела са реализацијом дуалног образовања током 2020. године, када је група ученика Електро-саобраћајне техничке школе из Краљева отпочела са реализацијом учења кроз рад за образовни профил електромонтер мрежа и постројења. Компанија је након тога исказала потребу за школовање кадра из области машинства, те се од 2022. године ученици Машинско – техничке школе 14. октобар школују за образовни профил бравар – заваривач. До сада, укупно 55 ученика је потписало уговоре о дуалном образовању са једним од лидера у области енергетике.

О значајном доприносу Електромонтаже за развој енергетског сектора Републике Србије сведочи учешће краљевачке компаније у бројним регионалним пројектима који се тичу дистрибуције и преноса електричне енергије, производње хидро и термо електричне енергије, али и пројектима обновљивих извора енергије, развоја саобраћајне инфраструктуре, осветљења градова, као и заштите животне средине.

Свесни чињенице да компанију чине људи, Електромонтажа из Краљева непрестано ради на едукацији запослених као и регрутацији младих кроз активну сарадњу са образовним институцијама, а дуално образовање је идентификовано као модел који умногоме може допринети обезбеђивању недостајућег квалификованог стручног кадра.

Представник Електромонтаже из Краљева, Миодраг Рајовић, говорио је о искуствима овог послодавца у реализацији дуалног образовања. Наш саговорник се у компанији налази на позицији Руководиоца за производњу електро опреме.

-Наша компанија је, до сада, одшколовала три генерације ученика по дуалном моделу образовања. Треба истаћи чињеницу да се као тенденција намеће раст квалитета долазећих генерација, као и развијање одличних односа на релацији ученик-компанија. О томе сведочи податак да смо до сада запослили седам ученика који су изабрали овакав начин школовања. Свакако, компанија Електромонтажа и даље има потребу за стручним кадровима, тако да ће и у наредном периоду бити ангажовано још свршених средњошколаца који су изразили жељу за останком у нашој компанији – истакао је саговорник.

Наш саговорник се осврнуо и на бенефите дуалног образовање из угла компанија:

-Дуално образовање компанијама доноси спреман и обучен уско специјализовани стручни кадар који је након школовања спреман за укључивање у процесе рада, док ученици захваљујући оваквом начину школовања, између осталог, брже пронађу посао. Поред тога, они су у могућности да стекну бројне професионалне вештине током учења кроз рад – закључио је Миодраг Рајовић.

Један од ученика који је добио запослење након завршетка средње школе је и осамнаестогодишњи Вељко Николић, свршени ђак Електро-саобраћајне школе Никола Тесла из Краљева, који је у компанији Електромонтажа стицао практична знања и вештине како би једног дана постао квалитетан електромонтер мрежа и постројења. Сада има прилику да и у пракси покаже шта је научио током боравка у компанији.

-Највећа предност дуалног образовања се огледа у томе што учимо оно чиме ћемо се конкретно бавити у професионалној каријери након завршетка школовања. Две школске године сам провео у компанији Електромонтажа, а током јуна ове године сам успешно завршио школу. Имао сам велику подршку инструктора током боравка у компанији, али и осталих запослених који ту раде. Добио сам понуду за запослење након дипломирања, а лепа вест је да сам од почетка јула у радном односу где ћу имати прилике да радим оно за шта сам се школовао – рекао је наш саговорник.

Потражња привреде рашког округа за ученицима из области електротехнике и машинства не јењава, с обзиром на податак да је Електромонтажа и за наредну школску годину тражила ученике образовних профила бравар – заваривач и електромонтер мрежа и постројења. Одзив ученика за упис ових профила је био одличан, а најбољи показатељ тога је чињеница да су попуњена сва места која су одобрена Конкурсом за упис ученика.

Дуално образовање у компанији Електромонтажа у бројкама:

Видео прилог:

Поделите!

Види још:

2023-08-28T12:22:30+01:00
Go to Top