Uspešne priče o dualnom obrazovanju


Koreni dualnog obrazovanja u Srbiji sežu u ne tako daleku prošlost. Ipak, tradicionalno, kompanija DRÄXLMAIER Group iz Zrenjanina se od početka realizacije dualnog obrazovanja u Srbiji prijavljuje svake godine za prijem novih generacija učenika. Počev od školske 2018/2019, učenici Tehničke škole iz Zrenjanina mogu da se upoznaju sa poslovima koje u savremenom radnom okruženju obavlja Tehničar mehatronike za potrebe automobilske industrije. Pomenuta kompanija predstavlja jednu od većih stranih investicija u Republici Srbiji koja posluje na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga, a o ozbiljnosti i veličini ovog poslovnog giganta govore podaci o poslovanju kompanije na 65 lokacija u 20 zemalja širom sveta , a u kome je zaposleno oko 74.000 ljudi.

Šta je ono što dodatno motiviše učenike da se opredele za ovakav način školovanja? Koje sve prednosti mogu imati srednjoškolci koji odaberu učenje u realnom radnom okruženju? Jedan od učenika koji je sve vreme školovanja proveo u pomenutoj zrenjaninskoj kompaniji je i osamnaestogodišnji Filip Janjiš, sada već bivši đak Tehničke škole iz Zrenjanina, koji je napravio kratak rezime svog boravka u kompaniji DRÄXLMAIER Group.

-Nalazim se u kompaniji već četiri godine, dakle sve vreme od prvog do četvrtog razreda. Odmah nakon završetka srednje škole sam se zaposlio. Neke od prednosti dualnog obrazovanja koje bih naveo jesu svakako mogućnost rada na savremenoj opremi, kao i rad, odnosno učenje u realnom procesu proizvodnje. Pored toga što sam učio u savremenom radnom okruženju, istakao bih da mi je jako važno to što sam stečena teorijska znanja iz škole mogao da primenim tokom učenja kroz rad u kompaniji. Na kraju, voleo bih da napomenem da sam sve vreme boravka u kompaniji imao podršku instruktora, što je veoma važan podatak s obzirom na činjenicu da vas obučava instruktor koji upoznat sa tim kako funkcioniše čitav proces – zaključio je bivši đak Tehničke škole iz Zrenjanina.

Kompanija DRÄXLMAIER Group Zrenjanin se tokom svog poslovanja u Srbiji nametnula kao jedan od vodećih lidera razvoja dualnog obrazovanja u Srbiji. S obzirom da godinama unazad raste broj učenika, koji u savremenom radnom okruženju uče za obrazovni profil tehničar mehatronike, sasvim je opravdano govoriti o ozbiljnim namerama koje kompanija ima kada je u pitanju stvaranje i školovanje kvalifikovanog stručnog kadra za potrebe širenja poslovanja i konkurentnosti na svetskom tržištu.

Jedan od giganata automobilske industrije u Srbiji ozbiljno shvata značaj ovakvog načina školovanja stručnih kadrova i odlučan je da i u budućnosti nastavi sa negovanjem podrške razvoju dualnog obrazovanja u Srbiji. O dualnom obrazovanju, iskustvima pomenute kompanije iz Zrenjanina, načinu na koji se radi sa učenicima, govorio je i jedan od zaposlenih kompanije DRÄXLMAIER Group iz Zrenjanina, Leonardo Brenda, koji je u ovom privrednom društvu zaposlen dugi niz godina, a trenutno se nalazi na poziciji Rukovodioca odeljenja za obrazovanje.

Iskustva u realizaciji dualnog modela obrazovanja su odlična, jer, osim “Hard skills” veština, koje obuhvataju znanja i veštine stečene obrazovanjem, merljive diplomom i zvanjem, naši učenici u dualnom sistemu, razvijaju i usvajaju i “Soft skills” veštine, tačnije, osobine ličnosti, stavova, manira i komunikacijske sposobnosti. Odeljenje za obrazovanje u kompaniji DRÄXLMAIER se pre svega vodi “krovnim” dokumentom za sticanje kompetencija učenika, a to je nacionalni “Standard kvalifikacija” za svaki obrazovni profil. Obrazovni profil koji se realizuje u DRÄXLMAIER Group Zrenjanin je Tehničar mehatronike – istakao je predstavnik kompanije iz Zrenjanina.

Dualno obrazovanje se od svog početka ubrzano širilo srpskom privredom i rasprostranilo u čitavoj zemlji, s obzirom da je bilo potrebno implementirati i učvrstiti obrazovni model koji može ponuditi konkretno rešenje za stvaranje kvalifikovanog stručnog kadra. Predstavnik kompanije DRÄXLMAIER Group iz Zrenjanina je evocirao uspomene na početke realizacije dualnog obrazovanja i istakao činjenicu da broj učenika koji stiče praktična znanja i veštine kontinuirano raste iz godine u godinu u ovoj kompaniji.

-DRÄXLMAIER Group podržava i promoviše model dualnog obrazovanja u Srbiji na različite načine već godinama unazad. Na početku, dok dualni model obrazovanja nije zvanično pokrenut u našoj državi, naša kompanija je uvidela potrebu za ovakvom vrstom obrazovanja, te je samoinicijativno već imala učenike koji su dolazili na proces učenja kroz rad u njenim pogonima. Dakle, školske 2016/2017. godine. kod nas je već bilo nekoliko učenika. Trenutno na učenju kroz rad u kompaniji DRÄXLMAIER nastavu pohađa 70 učenika. Napomenuo bih i podatak da imamo i 12 licenciranih instruktora.

Šta je ono što motiviše kompanije da se uključuju u realizaciju dualnog obrazovanja, a šta opredeljuje učenika da izabere ovakav način školovanja?

-Znanja koje učenici stiču u našoj kompaniji, i teoretska i praktična, u sublimaciji sa znanjima koje stiču u školi, su ključ za stvaranje uspešnog čoveka. Dakle, dualni model obrazovanja stvara ljude koji će biti spremni da odgovore osavremenjavanju proizvodnih procesa. Kompanijama donosi motivisane mlade ljude, a učenicima nudi rad u realnom procesu proizvodnje i učenje na savremenoj opremi.

Sagovornik Privredne komore Srbije je za sam kraj razgovora ostavio reči hvale za sve učenike koji su period školovanja proveli u  dobro poznatoj kompaniji Srednjobanatskog upravnog okruga i naveo da su njihovi kvaliteti zaslužni za to što je zrenjaninski poslovni gigant ponudio zaspolenje određenom broju svršenih školaraca.

-Veoma smo zadovoljni đacima koji se nalaze na učenju kroz rad u našoj kompaniji. Naši učenici kompetencije stiču iz više oblasti, elektropneumatike, digitalne tehnike, kontaktorske i relejne tehnike, PLC programiranja itd, u učionici u prostorijama kompanije, a određeno vreme su raspoređeni i u proizvodnim pogonima kompanije. U prvom naletu smo zaposlili 5 učenika. Takođe, ove godine smo odmah nakon završetka školske godine zaposlili još 4 učenika na poslovima održavanja. U planu je još novih zaposlenja jer proširujemo kapacitete i modernizujemo proces proizvodnje – sumirao je Leonardo Brenda.

Dualno obrazovanje u kompaniji DRÄXLMAIER u brojkama:

Podelite!

Vidi još:

2023-07-28T11:52:55+01:00
Go to Top