Успешне приче о дуалном образовању


Приче које су до сада интерпретиране широј јавности најбоље осликавају дуално образовање у компанијама које већ дуги низ година учествују у спровођењу процеса учења кроз рад. Какво је искуство компанија које су се први пут укључиле током прошле школске године, а шта о дуалном образовању кажу ученици? На то питање одговарају представници компаније Делта Моторс, као и један од ученика који је добио прилику да практична знања и вештине стиче у овој реномираној фирми.

Током претходне школске године укупно 5 ученика Техничке школе ГСП је имало прилику да стекне неопходна знања, као и да, попут вредног колекционара, сакупи вештине које им омогућавају да се успешно носе са изазовима и захтевима образовног профила за који се школују. Најбољи показатељ позитивног искуства компаније су и подаци о исказаној потреби за наредну школску годину, у којој је компанија тражила нову групу ученика за образовни профил – Механичар моторних возила.

Важну улогу у дуалном моделу образовања имају инструктори који су ученицима доступни све време током учења кроз рад за сваку врсту подршке која им је неопходна. Саговорник Привредне коморе Србије је управо био један од лиценцираних инструктора поменуте компаније, Богдан Лачковић, који се налази на позицији Менаџера за техничку подршку, као и на месту где обавља послове Техничког тренера.

-Наша компанија је нова у систему дуалног образовања, тако да ученици имају прилику да уче у реалном радном окружењу од претходне школске године. С обзиром да се дуални модел реализује тек непуних годину дана, може се закључити да су прва искуства веома добра. За сада, у компанији Делта Моторс, ученици имају прилику да се школују за образовни профил Механичар моторних возила – истакао је наш саговорник.

Недостатак квалификованог стручног кадра је један од највећих изазова са којима се суочава привреда у Србији, а дуални модел образовања се намеће као ефикасна опција која нуди дуготрајно решење за актуелни проблем на тржишту рада.

-На основу искуства које смо стекли учешћем у дуалном образовању можемо говорити о неколико врло важних бенефита оваквог начина школовања. С обзиром да је евидентно да на тржишту рада постоји дефицит квалификованог стручног кадра за поједина занимања, логично је да је дуално образовање начин на који се може обезбедити стручни кадар, док ученицима може донети лакше запослење након завршетка школовања. Такође, током процеса учења кроз рад се одвија континуирана припрема и обука ученика за стицање потребних знања и вештина које они могу употреби на тржишту рада након школовања.

Представник компаније Делта Моторс је оценио дуални модел образовања највишом оценом, али и открио неке од планова које компанија има у будућности и искористио прилику да се још једном дотакне улоге инструктора у дуалном образовању.

-Још једном бих истакао да смо веома задовољни резултатима које су ученици постигли током ове школске године. Из тог разлога, а по завршетку школовања, имамо план да понудимо запослење одређеном броју ученика који су завршили школовање по дуалном моделу образовања у нашој компанији. За сам крај, волео бих још једном да истакнем да сматрам да инструктори имају кључну улогу у процесу дуалног образовања – закључио је Богдан Лачковић током разговора.

Своје искуство поделио је и ученик другог разреда Техничке школе ГСП, шеснаестогодишњи Данило Ђиновић, који у реалном радном окружењу има прилику да стиче практична знања и вештине за горепоменути образовни профил.

-Од краја новембра прошле године учествујем у реализацији дуалног модела образовања. Током боравка у компанији сам имао прилику да се упознам са тим како изгледа рад на новим возилима и технологијама. Такође, оно што је предност учења у компанији јесте то што овде можемо видети како функционишу системи на возилима које немамо прилику да видимо у школи. Оно што нам доста значи јесте чињеница да увек током учења имамо подршку инструктора – сумирао је ученик Техничке школе ГСП.

Искористили бисмо прилику да на крају ове успешне приче поделимо са читаоцима пар интересантних детаља на које су указали представници компаније Делта Моторс. Реч је о томе да је компанија током школске године организовала неколико едукативних посета музејима, током којих су ученици имали прилику да науче нешто додатно из својих области, као и да искористе заједничко време за дружење.

Дуално образовање у компанији Делта Моторс у бројкама:

Видео прилог

Фото галерија

Поделите!

Види још:

2023-07-28T11:51:51+01:00
Go to Top