Učenici srednjih škola na razmeni u Mariboru

Privredna komora Srbije i italijanska organizacija Uniser, koja se više od dve decenije bavi programima mobilnosti učenika i studenata, organizovali su još jedan odlazak učenika srednjih škola na stručno usavršavanje u inostranstvo preko projekta INTERVET. Nova destinacija na kojoj će učenici biti tokom razmene je Maribor u Sloveniji, gde će imati priliku da borave na jednomesečnom stručnom usavršavanju. Ukupno 10 učenika je ovog puta dobilo šansu da stekne nezaboravno iskustvo tokom programa mobilnosti u Sloveniji. Učenici koji će biti na stručnom usavršavanju u Mariboru dolaze iz sledećih škola: Škola za dizajn Bogdan Šuput iz Novog Sada, Ekonomska škola iz Čačka, Politehnika – škola za nove tehnologije iz Beograda (Zemun), Saobraćajno-tehnička škola iz Beograda (Zemun) i Srednje škole sa domom učenika Petro Kuzmjak.

Učenici su do sada imali priliku da budu na razmeni u nekoliko evropskih država, među kojima su Španija, Poljska, Italija i Francuska. Program mobilnosti učenika je organizovan tako da će učenici obavljati stručnu praksu kod poslodavaca čija se delatnost rada poklapa sa smerom koji učenici pohađaju u svojim školama. Kada je reč o učenicima koji će se naći na jednomesečnom usavršavanju u Sloveniji, važno je napomenuti da će za vreme usavršavanja biti realizovana praksa iz nekoliko različitih područja rada: elektrotehnika, trgovina, ugostiteljstvo i turizam, hemija, nemetali i grafičarstvo, mašinstvo i obrada metala, ekonomija, pravo i administracija.

Takođe, važno je napomenuti da će rad učenika u kompanijama biti praćen od strane iskusnih mentora, što znači da će im biti dostupna svaka vrsta podrške i pomoći na stručnom usavršavanju.

Podsećanja radi, pored toga što projekat INTERVET nudi priliku za stručno usavršavanje učenika srednjih stručnih škola, kao i onih koji su završili srednju školu, projekat takođe nudi mogućnosti za profesionalni razvoj nastavnika, direktora i ostalog nastavnog osoblja. Učenici će i tokom boravka u Sloveniji imati svaki vid podrške od strane prateće osobe koja će im biti na raspolaganju sve vreme boravka u Mariboru.

Naredna razmena će biti realizovana u Milanu u Italiji, a učenici će imati priliku da tokom jednog meseca boravka u Milanu steknu nezaboravna iskustva koja će im pomoći u započinjanju budućih profesionalnih karijera.

Takođe, očekuju se novi pozivi za programe krajem ove godine. Sve informacije u vezi sa aktuelnim otvorenim pozivima, kao i budućim pozivima za programe mobilnosti učenika i studenata možete pratiti na ovom sajtu, kao i na sajtu https://intervetwb.net/.

Podelite!