Ученици средњих школа на размени у Марибору

Привредна комора Србије и италијанска организација Унисер, која се више од две деценије бави програмима мобилности ученика и студената, организовали су још један одлазак ученика средњих школа на стручно усавршавање у иностранство преко пројекта ИНТЕРВЕТ. Нова дестинација на којој ће ученици бити током размене је Марибор у Словенији, где ће имати прилику да бораве на једномесечном стручном усавршавању. Укупно 10 ученика је овог пута добило шансу да стекне незаборавно искуство током програма мобилности у Словенији. Ученици који ће бити на стручном усавршавању у Марибору долазе из следећих школа: Школа за дизајн Богдан Шупут из Новог Сада, Економска школа из Чачка, Политехника – школа за нове технологије из Београда (Земун), Саобраћајно-техничка школа из Београда (Земун) и Средње школе са домом ученика Петро Кузмјак.

Ученици су до сада имали прилику да буду на размени у неколико европских држава, међу којима су Шпанија, Пољска, Италија и Француска. Програм мобилности ученика је организован тако да ће ученици обављати стручну праксу код послодаваца чија се делатност рада поклапа са смером који ученици похађају у својим школама. Када је реч о ученицима који ће се наћи на једномесечном усавршавању у Словенији, важно је напоменути да ће за време усавршавања бити реализована пракса из неколико различитих подручја рада: електротехника, трговина, угоститељство и туризам, хемија, неметали и графичарство, машинство и обрада метала, економија, право и администрација.

Такође, важно је напоменути да ће рад ученика у компанијама бити праћен од стране искусних ментора, што значи да ће им бити доступна свака врста подршке и помоћи на стручном усавршавању.

Подсећања ради, поред тога што пројекат ИНТЕРВЕТ нуди прилику за стручно усавршавање ученика средњих стручних школа, као и оних који су завршили средњу школу, пројекат такође нуди могућности за професионални развој наставника, директора и осталог наставног особља. Ученици ће и током боравка у Словенији имати сваки вид подршке од стране пратеће особе која ће им бити на располагању све време боравка у Марибору.

Наредна размена ће бити реализована у Милану у Италији, а ученици ће имати прилику да током једног месеца боравка у Милану стекну незаборавна искуства која ће им помоћи у започињању будућих професионалних каријера.

Такође, очекују се нови позиви за програме крајем ове године. Све информације у вези са актуелним отвореним позивима, као и будућим позивима за програме мобилности ученика и студената можете пратити на овом сајту, као и на сајту https://intervetwb.net/.

Поделите!