Професионална оријентација је програм подршке намењен  ученицима и родитељима у избору школе и образовног профила према склоностима, способностима и интересовањима ученика. Избор средње школе је и те како сложен задатак, јер у том узрасту можда још увек немаш представу шта би волео да упишеш, зато је професионална оријентација права ствар за тебе и погодност коју треба да искористиш када год имаш потребе за тим. Овај програм намењен је ученицима седмог и осмог разреда.

У својој основној школи можеш да се обратиш тиму за професионалну оријентацију који чине стручни сарадници и наставници, који имају задатак да помогну ученицима и родитељима у доношењу одлуке о наставку школовања, као и о будућој каријери. Они такође прате твој развој, увиђају које су твоје склоности и способности, а и представљају ти карактер и услове рада одређених занимања, што ти знатно помаже да стекнеш ширу слику о различитим пословима и тако се пронађеш у некој од бранши. На који начин то раде? У заказаном термину, према договору са члановим Тима, урадићеш тест професионалне оријентације. У оквиру тог теста ћеш дати више информација о себи, односно о томе шта волиш, шта те интересује и у чему се проналазиш. На основу твојих одговора, представници Тима ће обавити разговор са тобом на ком ће ти саопштити које су то професије које би одговарале твојим интересовањима и, у складу са тим, дати ти препоруке за избор средње школе. Стручна лица из тима за професионалну оријентацију су објективна, не поистовећују своје могућности са могућностима ученика, али и усмеравају ученике на то да самостално доносе одлуке о свом будућем професионалном опредељењу.

Још једна додатна погодност за коју би требало да знаш јесте да током поменутог програма имаш могућност да креираш свој лични портфолио професионалне оријентације, који садржи све твоје радове од почетка до краја процеса одлучивања. Портфолио ти доста може помоћи у томе да поступно, корак по корак, приступиш избору школе, односно занимања. Уколико те интересује како у пракси изгледа портофолио професионалне оријентације, охрабрујемо те да то погледаш овде.

Такође, за подршку при избору занимања за које ћеш се школовати, можеш да се обратиш и Националној служби за запошљавање. Више информација можеш пронаћи на следећем линку.

Када упишеш средњу школу и тада ти је на располагању оваква врста подршке, јер и средње школе имају своје тимове за каријeрно вођење и саветовање.

Информације о упису

Преглед компанија