Međunarodne obrazovne institucije traže partnere u Srbiji

Međunarodne kompanije i naučno-obrazovne institucije iz 11 zemalja, među kojima su i Indija, Malezija, Španija, na B2B sastancima na Paviljonu Srbije na svetskoj izložbi u Dubaiju, izrazile su interes za partnerstva sa srpskim institucijama i kompanijama, koje  svojim inovacijama doprinose unapređenju učenja i savremenih veština đaka i studenata.

Ilhami Šišneliolu, iz međunarodne kompanije „K12net“ koja se bavi razvojem softvera za obrazovanje, kaže da u Srbiji traže partnere i žele saradnju sa školama i univerzitetima u našoj zemlji. Džezmond Fradžieri, osnivač i direktor „MLI“ instituta na Malti pozvao je srpske fakultete da kontaktiraju njegov institut.

„Nameravamo da rastemo, a jedan od načina je saradnja u oblasti međunarodne razmene studenata kao i zajednički projekti i istraživanja“, rekao je Fradžieri.

Predstavnici domaćih fakulteta i instituta kažu da su ostvarili odlične kontakte na Svetskoj izložbi i da uskoro očekuju prve ugovore i projekte sa međunarodnim partnerima.

„Očekujemo saradnju sa stranim partnerima koje smo pozvali da se uključe u naše projekte i međunarodnu saradnju na polju edukacije, doktorskim, master i osnovnim studijama“, kaže Srđan Tomić, prodekan za nastavu Fakulteta za inženjerski menadžment iz Beograda. Dodaje da su predstavnici Fakulteta imali brojne sastanke prethodnih dana na Ekspo-u sa kolegama iz Kolumbije, Jamajke i Malezije.

Aleksandar Sedmak iz Inovacionog centra Mašinskog Fakulteta iz Beograda, kaže da je Centar ostvario značajne kontakte sa predstavnicima naše dijaspore u UAE i međunarodnim institucijama i ocenjuje da je Ekspo odlična prilika za srpske firme da se predstave jer, kaže, „američki san sada živi u Dubaiju“.

Ana Stojanović, rukovodilac Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije ocenila je da je delegacija naše zemlje na 4. tematskoj nedelji „Znanje i učenje“, koja traje do 18. decembra na svetskoj izložbi Ekspo 2020 Dubai, veoma dobro predstavila savremene projekte, softverska rešenja, studijske programe, inovativne didaktičke materijale i mogućnosti koje Srbija nudi u sferi obrazovanja i nauke kompanijama i univerzitetima širom sveta.

„Predstavnici državnih i privatnih kompanija, univerziteta, instituta, kao i naučno-tehnoloških parkova i organizacija iz naše zemlje, koji učestvuju na 4. tematskoj nedelji Znanje i učenje u okviru Svetske izložbe u Dubaiju,  imali su priliku da se predstave gostima Paviljona Srbije, naučno-privrednim delegacijama Indije, Malezije, Španije, Hrvatske, i drugih i da sa njima ostvare B2B sastanke i dogovore buduću saradnju“, izjavila je Stojanović.

U B2B razgovorima učestvovali su predstavnici 60 preduzeća, univerziteta, naučno-tehnoloških parkova i instituta iz Srbije i više od 40 predstavnika kompanija i univerziteta iz 11 zemalja učesnica Ekspo 2020 Dubai.

Vest je preuzeta sa sajta Privredne komore Srbije.

Podelite!