Међународне образовне институције траже партнере у Србији

Међународне компаније и научно-образовне институције из 11 земаља, међу којима су и Индија, Малезија, Шпанија, на Б2Б састанцима на Павиљону Србије на светској изложби у Дубаију, изразиле су интерес за партнерства са српским институцијама и компанијама, које  својим иновацијама доприносе унапређењу учења и савремених вештина ђака и студената.

Илхами Шишнелиолу, из међународне компаније „К12нет“ која се бави развојем софтвера за образовање, каже да у Србији траже партнере и желе сарадњу са школама и универзитетима у нашој земљи. Џезмонд Фраџиери, оснивач и директор „МЛИ“ института на Малти позвао је српске факултете да контактирају његов институт.

„Намеравамо да растемо, а један од начина је сарадња у области међународне размене студената као и заједнички пројекти и истраживања“, рекао је Фраџиери.

Представници домаћих факултета и института кажу да су остварили одличне контакте на Светској изложби и да ускоро очекују прве уговоре и пројекте са међународним партнерима.

„Очекујемо сарадњу са страним партнерима које смо позвали да се укључе у наше пројекте и међународну сарадњу на пољу едукације, докторским, мастер и основним студијама“, каже Срђан Томић, продекан за наставу Факултета за инжењерски менаџмент из Београда. Додаје да су представници Факултета имали бројне састанке претходних дана на Експо-у са колегама из Колумбије, Јамајке и Малезије.

Александар Седмак из Иновационог центра Машинског Факултета из Београда, каже да је Центар остварио значајне контакте са представницима наше дијаспоре у УАЕ и међународним институцијама и оцењује да је Експо одлична прилика за српске фирме да се представе јер, каже, „амерички сан сада живи у Дубаију“.

Ана Стојановић, руководилац Службе за дуално образовање и образовне политике у Привредној комори Србије оценила је да је делегација наше земље на 4. тематској недељи „Знање и учење“, која траје до 18. децембра на светској изложби Експо 2020 Дубаи, веома добро представила савремене пројекте, софтверска решења, студијске програме, иновативне дидактичке материјале и могућности које Србија нуди у сфери образовања и науке компанијама и универзитетима широм света.

„Представници државних и приватних компанија, универзитета, института, као и научно-технолошких паркова и организација из наше земље, који учествују на 4. тематској недељи Знање и учење у оквиру Светске изложбе у Дубаију,  имали су прилику да се представе гостима Павиљона Србије, научно-привредним делегацијама Индије, Малезије, Шпаније, Хрватске, и других и да са њима остваре Б2Б састанке и договоре будућу сарадњу“, изјавила је Стојановић.

У Б2Б разговорима учествовали су представници 60 предузећа, универзитета, научно-технолошких паркова и института из Србије и више од 40 представника компанија и универзитета из 11 земаља учесница Експо 2020 Дубаи.

Вест је преузета са сајта Привредне коморе Србије.

Поделите!