Pred tobom je jedna od najvažnijih životnih odluka – izbor srednje škole i budućeg zanimanja. Svaki učenik treba da spozna šta su njegova interesovanja i da prema svojim ličnim osobinama donese odluku o nastavku školovanja. U tome ti može pomoći program profesionalne orijentacije.

Kada odrediš šta je to što te zaista interesuje i čime bi voleo da se baviš, vreme je da vidiš u kojim školama to možeš naći.

U dokumentu koji se zove Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole, nalazi se spisak svih srednjih škola i obrazovnih profila koji se nude po dualnom modelu, kao i ostale važne informacije koje se tiču uslova upisa.

Sledeći korak jeste da odabereš da li ćeš upisati klasični ili dualni obrazovni profil.

  • Za razliku od klasičnog, u dualnom modelu obrazovanja praktični deo nastave obavezno se odvija u kompanijama.
  • U klasičnom obrazovanju možeš provoditi u kompaniji 25% časova od ukupnog broja časova stručnih predmeta (2-3 nedelje godišnje), dok ćeš u dualnom provoditi najmanje 75% (1,2 ili 3 dana nedeljno).
  • Treća ključna razlika jeste to što ti se u dualnom obrazovanju isplaćuje naknada za svaki sat proveden u kompaniji na učenju kroz rad. 💰
  • Četvrto je to da su kompanije i instruktori koji rade u tim kompanijama morali da ispune niz zakonom propisanih uslova kako bi mogli da učestvuju u procesu realizacije učenja kroz rad, a sve sa ciljem da ti se omoguće najbolji uslovi za učenje, kao i najkvalitetnije radno okruženje.
  • Peta prednost je ta što su učenici u dualnom obrazovanju uključeni u izbor kompanije u kojoj će obavljati učenje kroz rad.
  • Šesta, ali ne i najmanje važna, je ta što ćeš na kraju školovanja dobiti dodatak diplomi u kom će biti izdvojeno tvoje učenje kroz rad u dualnom obrazovanju. 🎓

O ovom, ali i ostalim pitanjima koje se tiču dualnog obrazovanja detaljnije možeš da se informišeš u našem Vodiču za učenike i roditelje. 📖

⏰ Upis u srednje škole je već tu i sada je pravi trenutak da odlučiš čime ćeš da se baviš,  kako ćeš da zarađuješ i da živiš jednog dana…

Model dualnog obrazovanja ti omogućava da se školuješ za jedan od kvalitetnih obrazovnih profila potrebnih privredi, što ti pruža odličnu perspektivu za budućnost. Najpopularniji obrazovni profili među tvojim vršnjacima su:

Interesuje te kako funkcioniše upis na dualne obrazovne profile? Ono što je važno da znaš jeste da se sama procedura upisa za dualne obrazovne profile ne razlikuje od upisa za srednje škole u kojima se nastava realizuje po klasičnom modelu.

Pre samog upisa u srednju školu očekuje te polaganje završnog ispita.

Prilikom rangiranja učenika za upis u srednju školu uzimaju se u obzir:

  • Uspeh na završnom ispitu (maksimalni broj bodova 40);
  • Opšti uspeh od šestog do osmog razreda osnovne škole (maksimalni broj bodova 60);
  • Rezultati postignuti na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole;
  • Prijava za upis u obrazovne profile po dualnom modelu koju podnosi učenik (roditelj) osnovnoj školi.

Kada saznaš koliko si ukupno poena osvojio na završnom ispitu, očekuje te popunjavanje liste želja. Možeš da navedeš maksimalno 20 želja, a u zavisnosti od ukupnog uspeha koji si ostvario bićeš raspoređen u neku od željenih škola.

Važna informacija za sve koji ne uspeju da se upišu u škole koje su naveli u listi želja, jeste ta da oni ipak mogu da se upišu u one škole u kojima je ostalo nepopunjenih mesta, a pre nego što to urade, potrebno je da ponovo popune listu želja.

Kada se upišeš u školu, škola će organizovati susret predstavnika kompanija, učenika i roditelja na kom ćeš imati priliku da čuješ predstavljanje svake kompanije i da sa njima obaviš pojedinačni razgovor. Nakon obavljenih razgovora, i kompanija i učenik sastavljaju svoju listu želja. Od tebe se očekuje da rangiraš kompanije počevši od one gde bi najviše želeo, do one gde bi najmanje želeo da obavljaš učenje kroz rad. Kada se ukrste lista želje kompanija i učenika bićeš raspoređen u određenu kompaniju, nakon čega ćete ti i tvoji roditelji potpisati ugovor sa kompanijom i spreman si za novo poglavlje u životu, koje će biti veoma izazovno i interesantno za tebe!

Primer ugovora koji se sklapa između kompanije i učenika možeš da pogledaš ovde. 📖

Obrazovni profili u dualnom obrazovanju

Profesionalna orijentacija učenika