Пред тобом је једна од најважнијих животних одлука – избор средње школе и будућег занимања. Сваки ученик треба да спозна шта су његова интересовања и да према својим личним особинама донесе одлуку о наставку школовања. У томе ти може помоћи програм професионалне оријентације.

Када одредиш шта је то што те заиста интересује и чиме би волео да се бавиш, време је да видиш у којим школама то можеш наћи.

У документу који се зове Конкурс за упис ученика у први разред средње школе, налази се списак свих средњих школа и образовних профила који се нуде по дуалном моделу, као и остале важне информације које се тичу услова уписа.

Следећи корак јесте да одабереш да ли ћеш уписати класични или дуални образовни профил.

  • За разлику од класичног, у дуалном моделу образовања практични део наставе обавезно се одвија у компанијама.
  • У класичном образовању можеш проводити у компанији 25% часова од укупног броја часова стручних предмета (2-3 недеље годишње), док ћеш у дуалном проводити најмање 75% (1,2 или 3 дана недељно).
  • Трећа кључна разлика јесте то што ти се у дуалном образовању исплаћује накнада за сваки сат проведен у компанији на учењу кроз рад. 💰
  • Четврто је то да су компаније и инструктори који раде у тим компанијама морали да испуне низ законом прописаних услова како би могли да учествују у процесу реализације учења кроз рад, а све са циљем да ти се омогуће најбољи услови за учење, као и најквалитетније радно окружење.
  • Пета предност је та што су ученици у дуалном образовању укључени у избор компаније у којој ће обављати учење кроз рад.
  • Шеста, али не и најмање важна, је та што ћеш на крају школовања добити додатак дипломи у ком ће бити издвојено твоје учење кроз рад у дуалном образовању. 🎓

О овом, али и осталим питањима које се тичу дуалног образовања детаљније можеш да се информишеш у нашем Водичу за ученике и родитеље. 📖

⏰ Упис у средње школе је већ ту и сада је прави тренутак да одлучиш чиме ћеш да се бавиш,  како ћеш да зарађујеш и да живиш једног дана…

Модел дуалног образовања ти омогућава да се школујеш за један од квалитетних образовних профила потребних привреди, што ти пружа одличну перспективу за будућност. Најпопуларнији образовни профили међу твојим вршњацима су:

Интересује те како функционише упис на дуалне образовне профиле? Оно што је важно да знаш јесте да се сама процедура уписа за дуалне образовне профиле не разликује од уписа за средње школе у којима се настава реализује по класичном моделу.

Пре самог уписа у средњу школу очекује те полагање завршног испита.

Приликом рангирања ученика за упис у средњу школу узимају се у обзир:

  • Успех на завршном испиту (максимални број бодова 40);
  • Општи успех од шестог до осмог разреда основне школе (максимални број бодова 60);
  • Резултати постигнути на такмичењима ученика осмог разреда основне школе;
  • Пријава за упис у образовне профиле по дуалном моделу коју подноси ученик (родитељ) основној школи.

Када сазнаш колико си укупно поена освојио на завршном испиту, очекује те попуњавање листе жеља. Можеш да наведеш максимално 20 жеља, а у зависности од укупног успеха који си остварио бићеш распоређен у неку од жељених школа.

Важна информација за све који не успеју да се упишу у школе које су навели у листи жеља, јесте та да они ипак могу да се упишу у оне школе у којима је остало непопуњених места, а пре него што то ураде, потребно је да поново попуне листу жеља.

Када се упишеш у школу, школа ће организовати сусрет представника компанија, ученика и родитеља на ком ћеш имати прилику да чујеш представљање сваке компаније и да са њима обавиш појединачни разговор. Након обављених разговора, и компанија и ученик састављају своју листу жеља. Од тебе се очекује да рангираш компаније почевши од оне где би највише желео, до оне где би најмање желео да обављаш учење кроз рад. Када се укрсте листа жеље компанија и ученика бићеш распоређен у одређену компанију, након чега ћете ти и твоји родитељи потписати уговор са компанијом и спреман си за ново поглавље у животу, које ће бити веома изазовно и интересантно за тебе!

Пример уговора који се склапа између компаније и ученика можеш да погледаш овде. 📖

Образовни профили у дуалном образовању

Професионална оријентација ученика