У Привредној комори Србије (ПКС) одржана је конференција „Пет година изазова, посвећености и успеха Агенције за квалификације“ на којој су представљени досадашњи резултати и активности ове институције, као и планови и циљеви у наредном периоду у светлу развоја образовања као приоритетне области за јачање друштва и привреде.

Скуп у ПКС окупио је највише представнике законодавне и извршне власти, научне и пословне заједнице, експерте у области образовања.

“За пет година, Агенција за квалификације добила је око 22.000 захтева за признавање страних школских исправа, а издала је око 19.800 решења о признавању диплома”, рекао је директор Часлав Митровић. „Посебно у протеклих годину дана био је велики прилив страних држављана, али и наших који се враћају да раде у Србији. Направили смо систем да ови захтеви могу да се подносе електронски”, рекао је директор.

„Израдили смо по новој методологији око 110 стандарда квалификација и настављамо даље да их радимо за високо образовање. Водимо регистар квалификација и у њега је унето око 4.600 домаћих квалификација, од чега је око 1.500 квалификација које су тренутно активне, односно још могу да се стичу на територији Србије”, истакао је Митровић.

Када је реч о регистру јавно признатих организатора образовања одраслих, у Србији има око 150 организатора са око 350 програма, а Агенција учествује и у признавању претходног учења и бави се и каријерним вођењем и саветовањем младих, рекао је директор, представљајући активности Агенције.

Скупштина Србије ће, заједно са Агенцијом за квалификације, радити на остварењу циљева, а један од њих, који је и међу приоритетима државне политике, јесте да младе образоване људе који су отишли у иностранство вратимо кући, поручује председник парламента Владимир Орлић. Паралелно са повратком оних који су отишли радићемо и на томе да се створе услови да млади који завршавају школовање у Србији остану у својој земљи, додао је Орлић.  Истиче да је неопходно стално усавршавање квалитета формалног и неформалног образовања јер на тај начин имамо успешније и задовољније људе који доприносе  развоју друштва. Скупштина Србије ће наставити да подржава активности Агенција за квалификације, како бисмо повезали свет образовања и свет рад а, рекао је председник парламента.

Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка у Министарству просвете подсетила је недавно усвојен сет закона чија ће примена унапредити рад Агенције за квалификације. У наредном периоду очекује се и доношење преосталог пакета просветних закона, најавила је државна секретарка.

Саветник председнице Владе Србије и државни секретар Министарства науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић истакао је као посебно важно смањење рокова за признавање диплома наших људи који се враћају из иностранства. „Дипломе оних са листе 500 најбољих универзитета сада се признају у року од седам дана, а често и за само два-три дана. Рок за признавање других диплома је 60 дана и то показује да ми имамо систем који може да препозна квалификације из иностранства и да људима који их имају омогући да раде на нашем тржишту И помогну нашој економији“, рекао је он.

Руководилац Центра за едукацију и дуално образовање ПКС Мирјана Ковачевић објашњава да је најчешћи узрок структурне незапослености бржи технолошки напредак привреде у односу на промене које се чине у образовноим систему и да је потребно да се ради још брже на усклађивању потреба тржишта рада са променама у образовном сектору. Истакла је да ПКС добро сарађује са Агенцијом за квалификације и навела да је веће уважавање мишљења привреде у изради стандарда квалификација почело развојем дуалног образовања. Указала је да неопходно иновирање постојећих квалификација увођењем дигиталних компетенција у складу са потребама привреде, развој квалификација од значаја за развој зелене економије.

О историјату и развоју образовања у сектору полиције говорио је Жељко Бркић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Србије, а о важности развоја модела дуалног образовања Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација која се обратила путем видео линка. О улози и важности Агенције за квалификације у српском образовном систему говорили су и Дејан Филиповић, проректор за наставу Београдског универзитета и Бранко Божић председник Управног одбора Агенције. Одржани су панели на којима се дискутовало о изазовима примене Националног оквира квалификација, важности целоживотног учења и усклађености са привредним развојем Србије, законодавној регулативи и другим темама важним за рад Агенције.

Агенција за квалификације основана је 2018. године како би се успоставио јединствен и функционалан систем квалификација и да би се унапређивала релевантност система квалификација у складу са потребама привреде, научно-технолошког развоја и друштва у целини. Међу кључним задацима Агенције су признавање страних школских исправа, давање одобрења организацијама за стицање статуса јавно признатих организатора образовања одраслих, као и повезивање Националног оквира квалификација Србије (НОКС) са Европским оквиром квалификација. Агенција је успоставила и води јавно доступан регистар НОКС који садржи преглед свих квалификација које се стичу у Србији било кроз формално било кроз неформално образовање или признавање претходног учења.