Učenici srednjih škola na razmeni u Sevilji

Privredna komora Srbije i italijanska organizacija Uniser, koja se više od dve decenije bavi programima mobilnosti učenika i studenata, organizovali su još jedan odlazak učenika srednjih škola na stručno usavršavanje u inostranstvo preko projekta INTERVET. Nova destinacija na kojoj će učenici biti tokom razmene je Sevilja u Španiji, gde će imati priliku da borave na jednomesečnom i tromesečnom stručnom usavršavanju. Ukupno 25 učenika je ovog puta dobilo šansu da stekne nezaboravno iskustvo tokom programa mobilnosti u Španiji.

Učenici su do sada imali priliku da budu na razmeni u nekoliko evropskih država, među kojima su Slovenija, Poljska, Italija i Francuska. Na jednomesečnoj razmeni koja se organizuje u Španiji će boraviti ukupno 20 učenika, dok će 5 učenika imati priliku da stekne nezaboravno iskustvo kroz tromesečni program razmene. Program mobilnosti učenika je organizovan tako da će učenici obavljati stručnu praksu kod poslodavaca čija se delatnost rada poklapa sa smerom koji učenici pohađaju u svojim školama. Kada je reč o učenicima koji će se naći na jednomesečnom usavršavanju u Španiji, važno je napomenuti da će za vreme usavršavanja biti realizovana praksa za 9 obrazovnih profila: elektrotehničar informacionih tehnologija, tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, turističko-hotelijerski tehničar, tehničar mehatronike, poslastičar, kuvar, ekonomski tehničar, poslovni administrator i finansijski administrator.

Grupa učenika koja će provesti tri meseca na stručnom usavršavanju u Sevilji u Španiji će imati priliku da stekne značajno iskustvo kroz usavršavanje u različitim sektorima rada uspešnih kompanija, među kojima je i primera radi, dobro poznata kompanija Ikea. Učenici će biti u mogućnosti da kroz tromesečno stručno usavršavanje steknu znanja i veštine iz nekoliko različitih oblasti poput administracije, dizajna enterijera i nameštaja, transporta i logistike, kao i marketinga.

Takođe, važno je napomenuti da će rad učenika u kompanijama biti praćen od strane iskusnih mentora, što znači da će im biti dostupna svaka vrsta podrške i pomoći na stručnom usavršavanju.

Podsećanja radi, pored toga što projekat INTERVET nudi priliku za stručno usavršavanje učenika srednjih stručnih škola, kao i onih koji su završili srednju školu, projekat takođe nudi mogućnosti za profesionalni razvoj nastavnika, direktora i ostalog nastavnog osoblja.

Naredna razmena će biti realizovana u Lionu u Francuskoj. Učenici će uskoro imati priliku da se prijave za ponuđena mesta za tromesečni program mobilnosti, a javni poziv će biti otvoren krajem naredne nedelje. Podsećanja radi, na tromesečni program razmene se mogu prijaviti učenici koji su već završili srednju školu, dok se za jednomesečni program mobilnosti mogu prijavljivati učenici koji još uvek pohađaju srednju školu.

Takođe, očekuju se novi pozivi za programe krajem ove godine. Sve informacije u vezi sa aktuelnim otvorenim pozivima, kao i budućim pozivima za programe mobilnosti učenika i studenata možete pratiti na ovom sajtu, kao i na sajtu https://intervetwb.net/.

Podelite!