Ученици средњих школа на размени у Севиљи

Привредна комора Србије и италијанска организација Унисер, која се више од две деценије бави програмима мобилности ученика и студената, организовали су још један одлазак ученика средњих школа на стручно усавршавање у иностранство преко пројекта ИНТЕРВЕТ. Нова дестинација на којој ће ученици бити током размене је Севиља у Шпанији, где ће имати прилику да бораве на једномесечном и тромесечном стручном усавршавању. Укупно 25 ученика је овог пута добило шансу да стекне незаборавно искуство током програма мобилности у Шпанији.

Ученици су до сада имали прилику да буду на размени у неколико европских држава, међу којима су Словенија, Пољска, Италија и Француска. На једномесечној размени која се организује у Шпанији ће боравити укупно 20 ученика, док ће 5 ученика имати прилику да стекне незаборавно искуство кроз тромесечни програм размене. Програм мобилности ученика је организован тако да ће ученици обављати стручну праксу код послодаваца чија се делатност рада поклапа са смером који ученици похађају у својим школама. Када је реч о ученицима који ће се наћи на једномесечном усавршавању у Шпанији, важно је напоменути да ће за време усавршавања бити реализована пракса за 9 образовних профила: електротехничар информационих технологија, техничар за дигиталну графику и интернет обликовање, туристичко-хотелијерски техничар, техничар мехатронике, посластичар, кувар, економски техничар, пословни администратор и финансијски администратор.

Група ученика која ће провести три месеца на стручном усавршавању у Севиљи у Шпанији ће имати прилику да стекне значајно искуство кроз усавршавање у различитим секторима рада успешних компанија, међу којима је и примера ради, добро позната компанија Икеа. Ученици ће бити у могућности да кроз тромесечно стручно усавршавање стекну знања и вештине из неколико различитих области попут администрације, дизајна ентеријера и намештаја, транспорта и логистике, као и маркетинга.

Такође, важно је напоменути да ће рад ученика у компанијама бити праћен од стране искусних ментора, што значи да ће им бити доступна свака врста подршке и помоћи на стручном усавршавању.

Подсећања ради, поред тога што пројекат ИНТЕРВЕТ нуди прилику за стручно усавршавање ученика средњих стручних школа, као и оних који су завршили средњу школу, пројекат такође нуди могућности за професионални развој наставника, директора и осталог наставног особља.

Наредна размена ће бити реализована у Лиону у Француској. Ученици ће ускоро имати прилику да се пријаве за понуђена места за тромесечни програм мобилности, а јавни позив ће бити отворен крајем наредне недеље. Подсећања ради, на тромесечни програм размене се могу пријавити ученици који су већ завршили средњу школу, док се за једномесечни програм мобилности могу пријављивати ученици који још увек похађају средњу школу.

Такође, очекују се нови позиви за програме крајем ове године. Све информације у вези са актуелним отвореним позивима, као и будућим позивима за програме мобилности ученика и студената можете пратити на овом сајту, као и на сајту https://intervetwb.net/.

Поделите!