U Somboru održana promocija dualnog obrazovanja

U organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 08. aprila je u Somboru održana promocija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja i okvira kvalifikacija u Republici Srbiji.

Učesnici prezentacije imali su priliku da se upoznaju sa prednostima dualnog obrazovanja, dosadašnjim iskustvima i postignućima, kao i primerima dobre prakse u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju koji je počeo da se primenjuje od septembra 2019/2020. školske godine, kao i Zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju.

Pomoćnica ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Gabrijela Grujić, rekla je da su u ovom trenutku 54 profila usklađena sa tržištem rada, da je preko 150 škola u sistemu, te da se praktično obrazovanje realizuje u oko 900 kompanija, u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije.

„Mi se nalazimo u 21. veku, gde, kada nudimo osiguranje kvaliteta mladim ljudima, kada oni treba da sagledaju i da saznaju da njihovo znanje vredi, sigurno je mnogo aktivnije i mnogo svrsishodnije kada kompanije otvore svoja vrata, kada mladi imaju priliku da sagledaju savremeno tehnološko okruženje, da proces učenja kroz rad bude usklađen planovima i programima, da standardi kvalifikacija budu usklađeni sa savremenim obrazovanjem i da mladi, kad završe željeni nivo formalnog obrazovanja, budu odmah i upošljivi. Dakle, svi profili koji su aktuelni, oni su usklađeni sa potrebama tržišta, imaju izrađene standarde kvalifikacije i osiguran je kvalitet svim mladima koji se opredele za dualni model realizacije nastave“, izjavila je Gabrijela Grujić.

„Ono što jeste novina u sistemu, to je da je od prošle godine akreditovano čak 32 programa u oblasti visokog obrazovanja, u skladu sa visokim dualnim studijama, što govori da ćemo imati mlade strukovne inženjere i da i na akademskim studijama od prošle godine živi dualno obrazovanje“, istakla je pomoćnica ministra.

Zamenica gradonačelnika Sombora Ljiljana Tica naglasila je da somborske škole imaju dobar potencijal da se u njima sprovodi dualni model obrazovanja.

„Dualno obrazovanje je jedan novi model obrazovanja u srednjim školama koji podrazumeva istovremeno ipraktičnu i teoretsku nastavu i to od samog početka srednjeg obrazovanja. Dakle, od upisa u prvi razred srednje škole, istovremeno se realizuje i praktična i teoretska nastava. Mislim da u Somboru postoji veliki potencijal i mogućnost da se to realizuje, jer imamo dosta škola koje iskazuju potrebu za dualnim obrazovanjem. Smatramo da je to na dobrobit naših učenika, koji će nakon završene srednje škole biti sposobniji, u smislu primenjivog znanja, jer će izlaziti sa mnogo više praktičnog znanja, što je sam cilj dualnog obrazovanja“ rekla je zamenica gradonačelnika Sombora.

Svoja iskustva na današnjoj promociji podelili su predstavnici Srednje tehničke škole, Srednje ekonomske škole i Srednje poljoprivredno – prehrambene škole, u kojima se sprovodi dualno obrazovanje, predstavnici Regionalne privredne komore, kao i predstavnici kompanija kod kojih se realizuje učenje kroz rad.

U Somboru po dualnom sistemu obrazovanja funkcionišu smerovi bravar-zavarivač, električar, monter mreža i postrojenja, pekar, prehrambeni tehničar, trgovac i tehničar mehatronike, a ovim smerovima obuhvaćeno je oko 70 učenika.

Preuzeto: Sajt Grada Sombora

Podelite!