Srpski model dualnog obrazovanja predstavljen alumnistima CEMETS – letnje škole dualnog obrazovanja dr Ursule Renold

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS i Gabrijela Grujić, direktor Kancelarije za dualno obrazovanje , predstavile su danas u Švajcarskoj dualni model obrazovanja koji se na nivou srednjeg obrazovanja u Srbiji uspešno sprovodi već skoro deset godina.

CEMETS je letnja škola dualnog obrazovanja koju već devet godina uspešno vodi dr Ursula  Renold, švajcarski ekspert koja učestvuje i u razvoju ovog modela stručnog obrazovanja u Srbiji. Prvi put ove godine škola je okupila dosadašnje učenike sa ciljem evaluacije primene naučenih lekcija i razmene iskustava i informacija o ostvarenim rezultatima. Ključne teme ovogodišnje škole bile su Prohodnost u obrazovanju, Monitoring i evaluacija dualnog obrazovanja, Isplativost investiranja u obrazovanje i Usaglašavanje ponude i tražnje za veštinama. Pored ovih tema,  50 polaznika iz jedanaest zemalja širom sveta imalo je priliku da čuje i primere dobre prakse, medju kojima je i Srbija.

U Srbiji, prvi koraci u razvoju dualnog modela obrazovanja na nivou srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji učinjeni su 2013. godine i do sada je ovim modelom obrazovanja obuhvaćeno oko 13000 učenika. Nešto malo više od 3000 učenika je već završilo dualno obrazovanje. Istraživanja na odabranom uzorku su pokazala da se oko 50% ovih učenika po završetku svog obrazovanja zaposlilo u struci i da je oko 25% njih ostalo da radi upravo u kompanijama u kojima je i realizovalo učenje kroz rad.

Dualno obrazovanje je najzastupljenije u sektorima metalske i mašinske industrije (posebno iz auto industrije), prehrambene, tekstilne drvne, građevinarstva, turizma i ugostiteljstva, trgovine i saobraćaja (logistika i špedicija, avio saobraćaj). Privreda najviše traži profile bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade, ali su potrebni i trgovci, kao i kuvari i konobari. Traženi su i tehničari mehatronike, tehničari za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, kao i mehaničari motornih vozila. Za realizaciju po dualnom modelu za narednu školsku godinu prilagodjeno je novih 72 obrazovnih profila koji pokrivaju sve privredne sektore.

Podelite!