Нови уговори о дуалном образовању у ЈГСП „Нови Сад”

Три ученика првог разреда Средње машинске школе из Новог Сада је пре неколико дана, у просторијама ЈГСП „Нови Сад”, потписало уговоре о дуалном образовању за стицање практичних знања и вештине за образовни профил – механичар моторних возила. Предузеће је прошле године испунило све потребне услове и добило Потврду о испуњености услова за извођење учења кроз рад за овај вид образовања.

Директор предузећа, господин Иван Радојичић, изнео је очекивања и утиске о реализацији дуалног модела образовања.

„Драго ми је да је у пракси заживела идеја којом ЈГСП „Нови Сад“ добија могућност да дугорочно обезбеди неопходне, младе кадрове. За сада ће се код нас школовати механичар моторних возила, али је отворена могућност да се то прошири и за друге струке. Ово је обострани интерес, јер ћемо ми на овај начин моћи у будућности да рачунамо на млади кадар кога смо сами припремили за рад у нашој фирми, а ученици ће моћи код нас да заснују радни однос када заврше школовање. Ми и васпитавамо те младе људе, одговарамо за њих, те ћемо, као друштвено одговорно предузеће, бити поносни када они након школовања постану добри мајстори“, рекао је директор предузећа Иван Радојичић.

Директор Радојичић је, након потписвања уговора, заједно са инструктором ученика Бобаном Мартиновићем обишао радионицу у којој ученици стичу корисне вешитине и уверио се у услове које ће имати ученици током учења кроз рад.

„Наше предузеће има искусне мајсторе од којих млади људи имају доста тога да науче. Уз то, услови рада су овде последњих година знатно унапређени, тако да ученицима можемо да пружимо практично образовање у топлим и уређеним халама“, нагласио је Радојичић.

Ученици Милош Вујић, Милош Павлов и Слободан Хаџић су навели да су задовољни оним што су до сада видели у ЈГСП „Нови Сад“ и да немају никаквих примедби. Они долазе један дан недељно у предузеће где могу максимално да проведу шест сати, за шта им припдада накнада у износу од 70 одсто минималне зараде у Србији, сразмерно проведеном времену током учења кроз рад. Уз то, имају право на топли оброк и појединачне карте на релацији послодавац-школа, те су од стране предузећа осигурани од повреда на раду и професионалних обољења, под истим условима као да су и радници ЈГСП-а, што ће, потенцијално, једног дана и постати уколико након школовања постоји обострана жеља за наставком сарадње.

Поделите!