Više od 500 poslodavaca podnelo prijave za dualno obrazovanje Privrednoj komori Srbije

Više od 500 poslodavaca prijavilo se do sada Privrednoj komori Srbije, koja je 31. januara zatvorila poziv za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku 2024/2025. godinu.

Među prijavljenim kompanijama je čak 35 odsto novih, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju dualnog modela obrazovanja.

„Privredna komora Srbije je u poslednjem kvartalu 2023. godine otvorila poziv za zainteresovane poslodavce za uključivanje u dualni model obrazovanja. Rok je prvobitno bio 15. januar, ali je zbog velikog interesovanja privrede on produžen do kraja januara. Posle roka za prijavu poslodavaca, možemo sa ponosom da kažemo da poslodavci ovaj model obrazovanja prepoznaju kao jedan od načina suočavanja sa izazovom u pogledu nedostatka radne snage. Za narednu, školsku 2024/2025. godinu podneto je čak 1000 izjava o spremnosti. Privreda je kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 4300 učenika koji će imati mogućnost da svoja znanja i veštine stiču u realnom radnom okruženju“, kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

Među podnetim prijavama je, kao i ranijih godina, primetna najveća potreba za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike.

„Prema dosadašnjim podacima u vezi sa brojem učenika za koje su poslodavci podneli izjave, čak 35 odsto od ukupnog broja učenika se traži za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala“, objašnjava Mirjana Kovačević.

Po njenim rečima u  narednom periodu aktivnosti Privredne komore Srbije biće usmerene na izradu Plana potreba privrede koji će, u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju, dostaviti Knacelariji za dualno obrazovanje kao i Nacionalni okvir kvalifikacija do 15. marta.

„Kroz institucionalno partnerstvo bavićemo se usklađivanjem potreba privrede i ponudom obrazovnog sistema, što će  rezultirati objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, što se očekuje u aprilu tekuće godine. Iz iskustva možemo da kažemo da su potrebe privrede do sada bile prepoznate u izuzetno velikom procentu, te se nadamo i očekujemo da će to biti slučaj i ove godine“, zaključuje Mirjana Kovačević.

Podelite!