Održan Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja

U subotu 22. aprila, u prostorijama Privredne komore Srbije, održan je Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja – „Korak do praktičnog znanja“ koji je okupio veliki broj zainteresovanih učenika osnovnih škola sa teritorije Grada Beograda, kao i sve zainteresovane roditelje.

Pored predstavnika obrazovnih institucija, učešće u pomenutom događaju uzeli su i predstavnici 31 kompanije sa teritorije Grada Beograda koje realizuju dualni model obrazovanja u saradnji sa 22 srednje škole.

Služba za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije otvorila je vrata svim zainteresovanim sugrađanima kako bi se upoznali sa dualnim modelom obrazovanja, benefitima i ponudom dualnog obrazovanja za narednu školsku godinu. Među glavnim posetiocima bili su učenici završnih razreda osnovne škole (sedmi i osmi razred), kao i zainteresovani roditelji koji su imali priliku da se detaljno upoznaju sa svim informacijama u vezi sa dualnim modelom obrazovanja.

Nakon otvaranja događaja, prisutnima i predstavnicima medija obratile su se mr Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije, prof. dr Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija, kao i Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika. Pomenuti govornici nisu krili zadovoljstvo zbog organizacije ovakve vrste događaja, ali su i izrazili nadu da je ovo samo prvi u nizu događaja ovakvog formata koji će biti organizovani širom Srbije, jer Dani otvorenih vrata imaju veliki potencijal da postignu efikasne rezultate u promociji dualnog obrazovanja među učenicima, ali i u upoznavanju čitave javnosti sa pomenutim obrazovnim modelom.

Na Danu otvorenih vrata predstavljeno je sedam štandova grupisanih prema područjima rada, na kojima su posetioci mogli da se upoznaju sa različitim obrazovnim profilima koji se realizuju u određenom području rada, ali i da se upoznaju sa iskustvom kompanija koje su uključene u realizaciju dualnog modela obrazovanja. Pored toga, važno je istaći da su učešće u događaju uzeli i učenici koji se školuju po pomenutom modelu, te su osnovci mogli da saslušaju iskustva svojih vršnjaka i iz „prve ruke“ saznaju koje su sve to prednosti ovakvog načina školovanja.

Takođe, pored predstavnika kompanija i škola, učešće na događaju uzeli su i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje koji su učenicima i zainteresovanim roditeljima predstavili program profesionalne orijentacije koji je na raspolaganju učenicima ukoliko nisu u potpunosti sigurni oko donošenja odluke vezane za izbor srednje škole.

U nastavku možete pogledati nekoliko kratkih video reportaža sa pomenutog događaja, kao i nekoliko fotografija.

Podelite!