Дуално образовање у компанији PERI-oplate doo

Дуално образовање, сада већ традиционално, из године у годину привлачи све већи број како домаћих, тако и страних компанија. Искуства која привредници износе у јавности врло су јасан показатељ да је дуални модел образовања на правом путу и да је то ефикасан начин на који се компаније могу борити са изазовима и потешкоћама када је реч о обезбеђивању квалификованог стручног кадра. Такође, да интересовање за дуалним моделом образовања не јењава сведочи и податак да је преко 100 потпуно нових компанија поднело пријаву за пријем ученика за наредну школску годину.

Да привреда препознаје значај дуалног образовања показаје и интервју који је представник компаније PERI-oplate doo Немања Даниловић дао за Вечерње новости, а интервју вам у наставку текста преносимо у целости. Поменута компанија је „нова“ у систему дуалног образовања, али су се сви у компанији уверили за веома кратко време у све предности које нуди дуални модел стручног образовања и најавили учешће и у будућности која је пред нама.

Поменути интервју можете прочитати у наставку текста.

Реците нам нешто више о PERI компанији

,,Већ преко 50 година у свету и 20 година у Србији компанија PERI важи за компетентног партнера у области израде и примене системских оплата и скела. Породичну фирму, са седиштем у  Weißenhornu (Немачка), где се налази и главни развојно-производни центар, основао је 1969. године господин Artur Schwörer, а данас се она убраја у једну од 50 најбољих компанија у Баварској. Њено име је изведено од грчког предлога “пери” (око, около). Од 1974. PERI се стратешки шири на нове земље и нова тржишта”, рекао је Немања Даниловић.

,,Данас компанија има 9100 запослених у 20 филијала у Немачкој и преко 60 ћерки-фирми на свим континентима. Више од 160 ефикасних логистичких центара покрива градилишта на преко 90 националних тржишта широм света, обезбеђујући ефикасност на тржишту и близину клијенту”.

,,Доласком фирме PERI у Србију 2003. године уведени су нови стандарди у области оплата и скела. Иновативна технологија привукла је велики број клијената из области грађевинарства. За нас ´градити´ значи креирати будућност. Као породичној компанији, веома нам је важно дугорочно размишљање. То је један од разлога да одрживо инвестирамо у бољу будућност”, закључио је представник поменуте компаније.

Зашто сте се прикључили моделу дуалног образовања?

,,PERI је друштвено одговорна компанија. Себе видимо као интегрални део окружења. Не желимо само да “узимамо” већ и да дајемо. То је једини прави пут ка одрживости и етичком пословању. Као и сви други субјекти који су део наше привреде имамо обавезу да тржиште и свет око себе учинимо бољим местом. Вођени тим начелима наше акције и деловања усмерена су на помоћ нашој заједници било кроз акције давања крви, еколошке акције, хуманитарне донације итд”, навео је Даниловић.

,,У процесу дуалног образовања видели смо још једну шансу да помогнемо нашем окружењу, у овом случају младим људима, ученицима средњих школа, тако што ћемо им обезбедити простор, посветити време и помоћи им да савладају конкретне, практичне вештине неопходне за комплетно профилисање након завршетка школовања. Млади људи су највећа вредност коју једна земља има и наша обавеза је да им обезбедимо све неопходне услове за раст и развој, како теоријски, тако и практично. Уверени смо да ће им искуство које стекну кроз програм дуалног образовања бити веома драгоцено у наставку школовања и живота, јер они поред теоријских и практичних вештина везаних за конкретан образовни програм имају прилику да искусе и шта значи бити део једног колектива – а то искуство врло често зна да буде и најдрагоценије за младе људе”.

,,Поред тога, жеља нам је и да привучемо млад кадар који би потенцијално постао део нашег PERI колектива у будућности. Процес дуалног образовања даје нам шансу, да раније него обично, кренемо са увођењем људи у наш систем и тиме себи олакшамо процес селекције по завршетку програма, ако до тога уопште дође. Жеља свакако мора бити обострана, јер једино тако сви напори уложени у програм имају смисла. Надамо се да ћемо бити довољно привлачни као послодавац и да ће неко од ученика који прођу кроз програм дуалног образовања изразити жељу да остане јер мислим да нисмо усамљени у тврдњи да на нашем тржишту стручног кадра недостаје на свим пољима. Дуално образовање пружа нам шансу да потенцијално задобијемо перспективне, младе људе који ће желети да буду део нашег тима, а које смо претходно “опремили” свим неопходним знањем по неком нашем калупу. Али, кажем, само у случају да они стварно то желе и да немају планове за даље школовање у академском смислу”, истакао је Даниловић.

Како је текао процес припреме?

,,Процес припреме за нас је текао веома глатко. Што због наше интерне организације, што због сјајне сарадње са људима из Привредне коморе Србије, инспекторима за безбедност и здравље на раду који су били задужени за наш регион, као и особљем Техничке школе Змај са Новог Београда чији су ученици тренутно код нас у програму дуалног образовања. Ја бих сам процес припреме  начелно поделио у три корака: администрација, безбедност и здравље на раду и обука инструктора за дуално образовање. Мислим да нам је требало свега два-три месеца да комплетирамо процес.  Портал Привредне коморе за пријављивање, едукацију о процесу дуалног образовања и подношење неопходне документације функционише заиста добро тако да је сам административни део био знатно олакшан и убрзан. Наш интерни PERI систем и организација су такође на веома високом нивоу. Знали смо шта желимо, којим ресурсима располажемо и ко ће бити одговоран за који део процеса. Безбедност и здравље на раду код нас је свакодневни фокус и акценат је на проактивном приступу, тако да ту заиста није било потребе да се било шта специјално додатно уради да би се испунили постављени захтеви. Све колеге које су биле укључене у сам процес припреме биле су веома посвећене, тако да заиста нисмо имали ни најмањи проблем. У суштини, можемо рећи да смо били спремни и пре него што је процес припреме отпочео”, закључио је Даниловић.

Како тече реализација учења кроз рад?

,,Пошто је нама ово прва година у програму дуалног образовања ни сами нисмо знали како ће све то изгледати у пракси. Имали смо можда неку представу јер смо били на неколико семинара и конференција на тему дуалног образовања, али као што и сами знате велика је разлика када о нечему слушате и када то заиста почнете и да радите. Али, ево, за сада све тече веома добро. Сви су задовољни, од самог Топ менаџмента па до колега који проводе време у радионици са ученицима. И ученици су заиста феноменални и веома лепо су се уклопили у наш систем и начин рада. Тренутно су тројица ученика треће године Техничке школе Змај са Новог Београда, профил бравар-заваривач, код нас на пракси. Програм рада и неке техничке детаље унапред смо дефинисали са координаторима школе, професором практичне наставе и људима из Привредне коморе и то за сада функционише веома добро. Такође, наш инструктор дуалног образовања задужен за ученике је заиста неко ко је веома стручан и ко уме да пренесе знање и мислим да су ученици то препознали и да “упијају” сваку лекцију”, истакао је поменути саговорник.

Шта очекујете од ученика и модела уопште у будућности и који су вам даљи планови на овом пољу?

,,Као што сам рекао и раније, наше очекивање је да ће ученицима ово заиста пружити додатну вредност у њиховом образовању и да ће им на више различитих нивоа значити у даљем животу и послу. Ако дође до тога да неко од њих жели да остане у PERI-ју и ту започне своју професионалну каријеру супер – то је само шлаг на торту целог процеса. Наш основни циљ свакако остаје да им пренесемо знање и пружимо шансу да кроз практичан рад прошире своје видике и можда лакше донесу одлуку у вези тога шта би даље желели да раде у животу”, рекао је Даниловић.

,,Што се тиче будућности и планова везаних за програм дуалног образовања ми смо се већ пријавили за две нове генерације ученика истог профила, тако да ћемо бити веома заузети у наредне три-четири године. У зависности од тога како се ствари буду одвијале идеја је да се настави са започетим активностима и можда чак и додају нови профили и занимања које би могли укључити у програм дуалног образовања. Ако се по јутру дан познаје сигуран сам да ћемо наставити у том правцу”, закључио је Немања Даниловић из поменуте компаније.

Поделите!