Inmold Plast domaći lider u dualnom obrazovanju

Kompanija Inmold Plast iz Požege je pre 12 godina prva u Srbiji, prihvatila model dualnog obrazovanja i napravila pravi poslovni potez. Danas ova uspešna firma obučava 12. generaciju učenika po dualnom sistemu, a trenutno je 50 đaka u Inmoldu koji uz podršku iskusnih mentora stiču praktična znanja i priliku da se zaposle odmah nakon školovanja. Učenje kroz rad u Inmold Plastu prošla su 224 učenika.

„Kod nas u firmi svi mogu da nađu zaposlenje ukoliko su postavili jasne ciljeve šta žele. Statistika prethodnih godina pokazuje da od ukupnog broja stipendista u završnoj godini, 60 odsto dobije posao, 30 odsto ode na dalje školovanje i 10 odsto se pronađe u nekom drugom zanimanju“, objašnjava Tomislav Miletić, glavni mentor praktične nastave  u Inmold Plastu.

„Trudimo se da stvorimo takve uslove deci u našem radnom ambijentu da se osećaju kao kod kuće i da daju svoj maksimalni doprinos na ličnom usavršavanju kako za vreme školovanja tako i kada postanu deo tima Inmold. Organizujemo rekreativnu nastavu plivanje, skijanje, rafting, planinarenje, peintbol, boćanje, jahanje konja, posete sajmovima, drugim firmama u zemlji i inostranstvu. Ugošćavamo tokom cele godine sve koji su zainteresovani da se upoznaju sa našim stvaralaštvom na tržištu rada, a svake godine gosti su nam deca od predškolaca do akademaca. Naša deca koja uče u Inmoldu  u toku školovanja imaju odgovarajuću finansijsku stimulaciju, a pomažemo im da se disciplinuju, budu vredni, radni i uspešni“, dodaje Miletić.

Kompanija je dualni model obrazovanja počela 2011. sa četvorogodišnjim smerom i profilom Tehničar za kompjutersko upravljanje i 10 stipendista, a sada je orjentacija na dualni smer Operater mašinske obrade – treći stepen, koji se odmah zapošljavaju posle završene škole, kao i drugih tehničkih zanimanja 4. stepena i gimnazijalaca koji su jasno opredeljeni za znanja i  veštine  potrebne kompaniji, ali i za nastavak školovanja na fakultetima kao stipendisti Inmolda.

Inmold je, kako ističu u kompaniji, uključen u dualno obrazovanje i na akademskim studijama. „Mašinskom fakultetu u Beogradu i Mašinsko-građevninskom fakultetu u Kraljevu poklonili smo mašine za brizganje plastike sa odgovorajućim alatom za brizganje plastike za potrebe praktične edukacije studenata. Sa Akademijom tehničkih strukovnih studija u Beogradu, sklapamo ugovor o dualnom modelu studiranja u narednom periodu koji je ispred nas. Svake godine primamo kod nas studente na letnju praksu i konkurs je otvoren tokom cele godine. Jednostavno mogu da se elektronski prijave preko sajta kompanije“, dodaje Miletić.

Prošle godine na letnjoj praksi u Inmold Plastu je bilo preko 30 studenata iz različitih mesta širom Srbije (Kraljeva, Smederevske Palanke, Valjeva, Arilja, Užica, Lučana, Kosjerića i Požege), uglavnom tehničke struke iz domena mašinstva, mehatronke i tehnologija obrade polimernih materijala.

Trenutno je na fakultetima sedam studenata koje stipendira firma Inmold. Kompanija prati nove trendove i veoma je aktivna na polju industrije 4.0 tako da se od ove godine na praksu se mogu prijaviti i studenti elektrotehnickog fakulteta sa opsteg smera  i informacionih sistema.

„Sa ponosom možemo da se pohvalimo da su prve četiri generacije stipendista iz 2011., 2012., 2013. i 2014. godine koji su bili i u srednjoj školi i na fakultetu naši stipendisti,  zaposleni kod nas  u firmi i rade veoma uspešno na svojim prvim samostalnim projektnim zadacima  uz nesebičnu pomoć  starijih veoma  iskusnih  inženjera potvrđenih u praksi na tržištu rada“, rekao je Miletić.

Firma zapošljava oko 600 radnika, uglavnom mladih

Inmold Plast je porodična kompanija osnovana 2006. godine, a glavna delatnost je izrada visokokvalitetnih alata za brizganje plastike i obojenih metala. Specijalnost firme su alati za brizganje tankozidne ambalaže i alati za brizganje tehničkih delova, a bave se i izradom IML robota.

Firma zapošljava oko 600 radnika, uglavnom mladih jer je prosek godina zaposlenih 34, a poseduje i uspešno implementira standarde kvaliteta ISO 9001, ISO 14001 i IATF 16949. Uz IML robote  i alate  Inmold proizvodi i isporučuje razne vrste  vizuelnih kontrola  i pakerica prema zahtevu kupca. A kupci su gotovo sa svih tržišta, od EU, preko Rusije i Turske do Izraela, Tunisa, Egipta, Nigerije, Južne Afrike, UAE.

Od naredne školske 2023/2024. godine u obuci učenika po dualnom modelu obrazovanja učestvovaće oko 950 kompanija, od kojih 100 novih preduzeća, što predstavlja rast od 12 procenata s obzirom da se trenutno dualno obrazovanja realizuje u 850 kompanija. U više od 150 škola postoji mogućnost realizacije pomenutog modela, dok se učenici trenutno školuju za neki od 65 obrazovna profila iz najrazličitijih područja rada, a od jeseni će moći da biraju neki od ukupno 72 obrazovna profila.

Podelite!