Инмолд Пласт домаћи лидер у дуалном образовању

Компанија Инмолд Пласт из Пожеге je пре 12 година прва у Србији, прихватила модел дуалног образовања и направила прави пословни потез. Данас ова успешна фирма обучава 12. генерацију ученика по дуалном систему, а тренутно је 50 ђака у Инмолду који уз подршку искусних ментора стичу практична знања и прилику да се запосле одмах након школовања. Учење кроз рад у Инмолд Пласту прошла су 224 ученика.

„Код нас у фирми сви могу да нађу запослење уколико су поставили јасне циљеве шта желе. Статистика претходних година показује да од укупног броја стипендиста у завршној години, 60 одсто добије посао, 30 одсто оде на даље школовање и 10 одсто се пронађе у неком другом занимању“, објашњава Томислав Милетић, главни ментор практичне наставе  у Инмолд Пласту.

„Трудимо се да створимо такве услове деци у нашем радном амбијенту да се осећају као код куће и да дају свој максимални допринос на личном усавршавању како за време школовања тако и када постану део тима Инмолд. Организујемо рекреативну наставу пливање, скијање, рафтинг, планинарење, пеинтбол, боћање, јахање коња, посете сајмовима, другим фирмама у земљи и иностранству. Угошћавамо током целе године све који су заинтересовани да се упознају са нашим стваралаштвом на тржишту рада, а сваке године гости су нам деца од предшколаца до академаца. Наша деца која уче у Инмолду  у току школовања имају одговарајућу финансијску стимулацију, а помажемо им да се дисциплинују, буду вредни, радни и успешни“, додаје Милетић.

Компанија је дуални модел образовања почела 2011. са четворогодишњим смером и профилом Техничар за компјутерско управљање и 10 стипендиста, а сада је орјентација на дуални смер Оператер машинске обраде – трећи степен, који се одмах запошљавају после завршене школе, као и других техничких занимања 4. степена и гимназијалаца који су јасно опредељени за знања и  вештине  потребне компанији, али и за наставак школовања на факултетима као стипендисти Инмолда.

Инмолд је, како истичу у компанији, укључен у дуално образовање и на академским студијама. „Машинском факултету у Београду и Машинско-грађевнинском факултету у Краљеву поклонили смо машине за бризгање пластике са одговорајућим алатом за бризгање пластике за потребе практичне едукације студената. Са Академијом техничких струковних студија у Београду, склапамо уговор о дуалном моделу студирања у наредном периоду који је испред нас. Сваке године примамо код нас студенте на летњу праксу и конкурс је отворен током целе године. Једноставно могу да се електронски пријаве преко сајта компаније“, додаје Милетић.

Прошле године на летњој пракси у Инмолд Пласту је било преко 30 студената из различитих места широм Србије (Краљева, Смедеревске Паланке, Ваљева, Ариља, Ужица, Лучана, Косјерића и Пожеге), углавном техничке струке из домена машинства, мехатронке и технологија обраде полимерних материјала.

Тренутно је на факултетима седам студената које стипендира фирма Инмолд. Компанија прати нове трендове и веома је активна на пољу индустрије 4.0 тако да се од ове године на праксу се могу пријавити и студенти електротехницког факултета са опстег смера  и информационих система.

„Са поносом можемо да се похвалимо да су прве четири генерације стипендиста из 2011., 2012., 2013. и 2014. године који су били и у средњој школи и на факултету наши стипендисти,  запослени код нас  у фирми и раде веома успешно на својим првим самосталним пројектним задацима  уз несебичну помоћ  старијих веома  искусних  инжењера потврђених у пракси на тржишту рада“, рекао је Милетић.

Фирма запошљава око 600 радника, углавном младих

Инмолд Пласт је породична компанија основана 2006. године, а главна делатност је израда висококвалитетних алата за бризгање пластике и обојених метала. Специјалност фирме су алати за бризгање танкозидне амбалаже и алати за бризгање техничких делова, а баве се и израдом ИМЛ робота.

Фирма запошљава око 600 радника, углавном младих јер је просек година запослених 34, а поседује и успешно имплементира стандарде квалитета ИСО 9001, ИСО 14001 и ИАТФ 16949. Уз ИМЛ роботе  и алате  Инмолд производи и испоручује разне врсте  визуелних контрола  и пакерица према захтеву купца. А купци су готово са свих тржишта, од ЕУ, преко Русије и Турске до Израела, Туниса, Египта, Нигерије, Јужне Африке, УАЕ.

Од наредне школске 2023/2024. године у обуци ученика по дуалном моделу образовања учествоваће око 950 компанија, од којих 100 нових предузећа, што представља раст од 12 процената с обзиром да се тренутно дуално образовања реализује у 850 компанија. У више од 150 школа постоји могућност реализације поменутог модела, док се ученици тренутно школују за неки од 65 образовна профила из најразличитијих подручја рада, а од јесени ће моћи да бирају неки од укупно 72 образовна профила.

Поделите!