Dobar odgovor mladih na potražnju privrede

Dugogodišnje iskustvo u realizacji dualnog modela obrazovanja u Srbiji pokazalo je da je pomenuti obrazovni model odlično rešenje kojim se na duže staze može stati na put nedostatku kvalifikovanog stručnog kadra za zanimanja iz gotovo svih grana privrede.

85% mesta koje je privreda ponudila za školovanje po dualnom modelu obrazovanja, za školsku 2023/2024. godinu, popunjeno je posle prvih krugova upisa.

Za narednu 2023/2024. školsku godinu, privreda Srbije iskazala je potrebu za prijem više od 4200 učenika na učenje kroz rad, dok je Konkursom za upis učenika odobreno 3700 mesta. Učenici su mogli da izaberu jedan od 73 obrazovna profila, prilagođena za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja, iz čak 10 područja rada. Nakon realizovanog upisa, prvi rezultati pokazuju da su budući srednjoškolci pozitivno odgovorili na zahteve privrede za realizaciju učenja kroz rad, s obzirom da se nešto preko 3000 učenika opredelilo za ovakav način školovanja.

U odnosu na ukupan broj odobrenih mesta za upis po dualnom modelu obrazovanja, najveći procenat (preko 40%) budućih đaka se opredelio za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala, a među profilima koji su najviše upisani se ističu bravar-zavarivač, mehaničar motornih vozila, tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina, kao i operater mašinske obrade rezanjem. Visok procenat upisanih učenika tokom ovih krugova upisa primetan je i u oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma (oko 15%), kao i u području rada elektrotehnika (oko 17%), gde se izdvajaju obrazovni profili poput električara, montera telekomunikacionih mreža, ali i tehničara mehatronike. Takođe, primetno je da učenici ove godine pokazuju veću zainteresovanost za upis profila iz oblasti tekstilstva, te se dobar deo đaka (nešto preko 10 %) opredelio za sticanje praktičnih znanja i veština za profile poput modnog krojača, tehničara modelara odeće i industrijskog krojača.

Regionalno gledano, od septembra najviše novih „dualnih“ učenika biće u regionu grada Beograda (oko 28% upisanih učenika) i to najviše u područjima rada – mašinstvo i obrada metala, saobraćaj i elektrotehnika. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije ukupno je 26,7% upisanih učenika, a zbog turističkog potencijala tog dela naše zemlje, velika je potražnja učenika i privrede za profilima konobar, kuvar, trgovac, kulinarski tehničar i turistički tehničar. Od ukupnog broja upisanih učenika, u Vojvodini će od septembra biti 26,1% novih učenika po dualnom modelu obrazovanja, a veoma interesantan podatak ove godine je da je veliki broj učenika izabrao da se školuje za jedan od profila u oblasti poljoprivrede. Na teritoriji Južne i Istočne Srbije je 18,2% upisanih učenika. Ono što se i očekivalo uzimajući u obzir tradiciju tog dela Srbije, veliki broj učenika opredelio se za profile iz oblasti tekstilstva. Od naredne školske godine, određeni broj učenika školovaće se po dualnom modelu obrazovanja u oblasti mašinstva i u regionu Kosova i Metohije.

Navedeni podaci govore u prilog tome da učenici iz godine u godinu pokazuju sve veću zainteresovanost za profilima iz delokruga stručnog obrazovanja, što mogu biti ohrabrujući podaci za privredu naše zemlje koja se nalazi u neprestanoj potrazi za kvalifikovanim stručnim kadrom.

Pored benefita koje dualno obrazovanje nudi privredi, ovakav način školovanja donosi mnogobrojne prednosti i samim učenicima koji se za njega odluče. Neke od ključnih pogodnosti dualnog modela obrazovanja jesu to što je dualno obrazovanje pruža priliku za školovanje za mnogobrojna perspektivna zanimanja, kao i to što ovaj model nudi mogućnost zaposlenja odmah nakon završene srednje škole, ali i novčanu naknadu za svaki provedeni sat u kompaniji. Pored toga, učenici imaju priliku da uče u najsavremenijem radnom okruženju od iskusnih kolega, što je garancija sigurnog kvaliteta obuke učenika.

Podelite!