У дуалном моделу образовања 10.500 ученика и 700 компанија

Од првих корака у развоју дуалног модела образовања у Србији до данас се у нашој земљи школовало, и још увек се школује, више од 10.500 ученика за неки од 65 дуалних образовних профила у 150 школа у 52 града и општине које су до сада успоставиле сарадњу са око 700 компанија, речено је данас на завршној конференцији и представљању резултата пројекта „Дуално средње стручно образовање и обука у Србији – DVET” у Привредној комори Србије.

Око 3.000 ученика је завршило образовање кроз практичну наставу у компанијама, 50 одсто њих је већ запослено, а четвртина ђака који су се образовали по дуалном моделу добило је своје прво радно месту управо у компанијама у којима су имали практичну наставу.

„Највећи проблем са којим се данас суочава привреда је недостатак и одлив квалитетних кадрова и једини начин да останемо конкурентни са европском привредом јесте да по дуалном моделу стварамо кадрове који су потребни привреди“, истакао је Михаило Весовић, директор сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС.

Филип Гади, потпредседник Федералне привредне коморе Аустрије указује да недостатак стручне радне снаге није само проблем Аустрије или Србије, него погађа цео свет. „Аустрија је велики инвеститор са директним инвестицијама од две милијарде евра у Србији где аустријске фирме запошљавају 18.000 људи. Кроз дуално образовање створили смо камен темељац за даље инвестиције јер су сада аустријске компаније сигурне да у Србији могу да пронађу одговарајућу радну снагу“, рекао је Гади.

У контексту најновијих кретања и збивања на тржишту рада, а које карактеришу велике миграције и дефицит кадрова за обављање низа послова у нашој привреди, потребно је да заједно снажно промовишемо модел дуалног образовања као једини начин да се благовремено осигурају кадрови привреди, поручила је Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике ПКС.

Поделите!