Србија чланица WorldSkills Europe

Србија је званично постала 33. чланица организације WorldSkills Europe, након што је захтев за пријем ратификован на седници Генералне скупштине одржаној у Луксембургу. Основан 2006. године, WorldSkills Europe промовише стручно образовање и обуке широм Европе, сарађујући са образовним сектором, владама и привредом, с циљем припреме кадрова и талената за послове будућности.

WorldSkills Europe организује највеће такмичење стручног образовања и вештина у Европи под називом EuroSkills. На овом такмичењу, које се одржава сваке друге године, стотине младих људи узраста до 25 година такмичи се у 45 вештина, које су груписане у шест индустријских сектора од грађевинарства и грађевинских технологија, креативне уметности и моде, информационих и комуникационих технологија, до производних и инжењерских технологија, услужне индустрије, транспорта и логистике. 

Наредно, 9. EuroSkills такмичење биће одржано од 9. до 13. септембра 2025. године у Хернингу (Данска), где ће Србија по први пут имати своје представнике.

„За нашу привреду чланство Србије у WorldSkills значајно је из више разлога. То је, пре свега, прилика да свету и међународној пословној заједници – будућим инвеститорима представимо стручност и вештине ученика који се школују за дуална занимања, али и за промоцију компанија које учествују у дуалном образовању и тржиштe рада које ће им, захваљујући дуалном моделу школства, осигурати одговарајуће – квалитетне и компетентне кадрове за пословање у Србији. Истовремено, уверен сам, да ће могућност да се такмиче са младим људима из других земаља допринети још већем интересовању ђака у Србији да се опредељују за дуална занимања“, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије., изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Привредна комора Србије, по речима Чадежа, већ је, у сарадњи са Канцеларијом за дуално образовање и НОКС, и уз подршку аустријских и швајцарских партнера са којима радимо на развоју дуалног образовања, почела припреме како би се Србија што боље представила на наредном, деветом, европском такмичењу које ће се наредне године одржати у  Данској.

Званични делегат Србије за WorldSkills Europe је др Весна Фабиан, заменик директора Канцеларије за дуално образовање и Националног оквира за квалификације, док је технички делегат Александра Милићевић, руководилац Службе за дуално образовање и образовне политике у Привредној комори Србије (ПКС).

Поделите!