Марер: Србија важна извозна тачка за аустријске компаније

Привредна сарадња Србије и Аустрије је одлична и наша земља представља важну извозну тачку за аустријске компаније, док оне које послују на српском тржишту виде Србију као лидера у дуалном образовању на Западном Балкану и задовољне су стручном радном снагом школованом по дуалном моделу образовања. То је оцењено у разговорима Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије са Харалдом Марером, председником аустријске Привредне коморе и Фридрихом Штифтом, директором Аустријске агенције за развој (ADA).

Фокус аустријских привредника је први пут на Западном Балкану, посебно на српско и албанско тржиште, изјавио је Чадеж у Бечу где је присуствовао традиционалном Дану извоза који организује Привредна комора Аустрије.

Марер је рекао да је важно и добро што постоји поверење на нивоу привредних комора, које саветују владе о важим економским питањима, додајући да са председником ПКС има одличну сарадњу.

„Аустрија радо инвестира на Балкану, аустријске фирме радо инвестирају у Србију. Имамо дугу традицију да заједно размишљамо шта је потребно Европи, оријентисани смо на иновације и технолошки напредак”, изјавио је Марер.

Указује да су потребне отвореније границе са регионом Западног Балкана, како би се додатно оснажила трговина.

„То јача будућност нашег континента. Желимо да се државе Балкана приближе корак ка чланству у ЕУ. Стабилност који регион може имати у будућности заснива се на заједничком благостању. Томе смо спремни да пружимо наш допринос на свим нивоима, па и наша предузећа која желе да раде и да зараде. На тим основама могу да се развијају наше земље”, рекао је Марер.

У разговору Чадежа и Фридриха Штифта, директора Аустријске агенције за развој (ADA), констатовано је да је по питању дуалног образовања, Србија водећа на Балкану, док интересовање за овај образовни модел расте и на Косову и Метохији, као и у Републици Албанији.

„Србија на Балкану предњачи у области дуалног образовања, а аустријске компаније које у Србији послују задовољне су стручношћу радне снаге“, каже Штифт и указује да: „Ако једна земља има добро образоване кадрове које добија кроз дуално образовање, тиме осигурава да млади остају у својој држави чиме се помаже и у привлачењу страних инвестиција“.

Видео: Зоран Мирковић

Фото: Јелена Марковић

Изјава: Харалд Марер, председник аустријске Привредне коморе

https://we.tl/t-N5qBLKw7DF

Покривалице

https://we.tl/t-ImY7KnakG1

Изјава: Фридрих Штифт, директор Аустријске агенције за развој (ADA)

https://we.tl/t-VpKuDgIAYy

Поделите!