Продужен рок за укључивање послодаваца у дуално образовање до 31. јануара

Привредна комора Србије због великог интересовања привреде продужава рок за пријаву послодаваца за укључивање у дуални модел образовања за наредну школску годину. За школску 2024/2025. годину за дуални модел образовања пријавило се чак 30% нових компанија, које до сада нису биле укључене у реализацију овог модела образовања. Услед велике заинтересованости послодаваца рок за подношење пријава продужен је до 31. јануара.

 

„У протеклом периоду Привредна комора Србије је интензивно радила на спровођењу активности прикупљања потреба привреде за кадровима. Кроз кампању анимирања послодаваца представници ПКС реализовали су велики број индивидуалних састанака са заинтересованим послодавцима, као и неколико информативних сесија у више градова на територији Републике, што је резултирало тиме да су до данас поднете чак 404 изјаве о спремности. Привреда је кроз поднете изјаве изразила потребу за скоро 2000 ученика који ће би се школовали по дуалном моделу образовања“, каже Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију и дуално образовање Привредне коморе Србије.

Као и претходних година, сада већ традиционално, привреда показује највеће интересовање за кадровима из области машинства, трговине, туризма и угоститељства и електротехнике. „Према досадашњим подацима у вези са бројем ученика за које су послодавци поднели изјаве, чак 35% од укупног броја ученика се тражи за образовне профиле из области машинства и обраде метала“, истиче Мирјана Ковачевић.

Послодавци се пријављују путем специјализованог веб портала Привредне коморе Србије http://portal.dualnoobrazovanj…  на којем креирају профил компаније и на једноставан начин, у три корака, подносе пријаву за укључивање у модел дуалног образовања.

Ковачевићева подсећа да компанија укључивањем у дуални модел образовања има могућности да стекне квалификован и обучен кадар у складу са потребама компаније, спреман да се одмах по завршетку школовања укључи у радни процес. На овај начин послодавац у великој мери смањује трошкове за обучавање радне снаге, што се издваја као један од бенефита. Ученици у дуалном образовању у зависности од образовног профила проводе одређени број дана у компанији, чиме се код њих развија осећај припадности, усваја се пословна клима и јача поверење између ученика и послодавца, што накнадно води ка сарадњи на обострано задовољство.

„Пре само неколико дана Влада РС је донела Уредбу о финансијској подршци дуалном образовању којом се, између осталог, предвиђа и додела средстава за субвенционисање дела накнаде за учење кроз рад коју послодавци плаћају ученицима уписаним на дуалне образовне профиле на којима се ученици школују за дефицитарна занимања“, додаје Ковачевићева.

У понуди за реализацију по дуалном моделу образовања за школску 2024/2025. годину налази се и 10 нових образовних профила: техничар рачунара, техничар за администрирање рачунарских мрежа, возач моторних возила, електротехничар за електронику на возилима, техничар електронике и аутоматике, козметички техничар, пољопривредни техничар дигиталних технологија, полагач облога, декоратер зидних површина и механичар грејне и расхладне технике

Заинтересовани послодавци могу се пријавити овде.

 

Упутство за пријаву послодаваца

Поделите!