Трећи позив за подношење Изјава о заинтересованости у оквиру пројекта Регионални челенџ фонд

Трећи позив за подношење Изјава о заинтересованости отворен је од 22. маја до 7. јула 2023. РЧФ прихвата пријаве из свих шест економија Западног Балкана као и из свих економских сектора.

Регионални челенџ фонд (РЧФ) је финансијски механизам који унапређује запошљивост, посебно младих. Фонд подржава конкурентност предузећа кроз финасирање инвестиција у опреми и инфраструктури за одабране пројекте дуалног или стручног образовања, који се спроводе у партнерству образовних институција и компанија. Средства се додељују након регионалног надметања.

Немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) доделило је 64,43 милиона евра за РЧФ, а Влада Швајцарске, коју представља Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ),суфинансирала је додатних 9,7 милиона швајцарских франака. Средства су поверена Немачкој развојној банци (КфW), а пројекат имплементира Коморски инвестициони форум Западног Балкана 6 (ЗБ6-КИФ), заједничка иницијатива привредних комора из региона.

Први и други јавни позив привукли су више од 300 Изјава о зантересованости из свих шест економија Западног Балкана. Процесом селекције одабрано је 63 пројекта за финансирање и издвојено око 27 милиона евра за инвестиције у опрему, инфраструктуру и обуку образовних установа и компанија.

РЧФ објављује Трећи позив за подношење Изјава о заинтересованости и позива конзорцијуме сачињене од установа које пружају стручно образовање и обуку и компанија, који заједнички припремају и спроводе програме стручног кооперативног или дуалног образовања, да се пријаве и:

  • такмиче за прилику да добију инвестиције у опрему и инфраструктуру и увођење нових технологија у образовне установе у износу од 150.000 до 600.000 еура
  • унапреде програме дуалног или кооперативног образовања како би се ефикасније носили са недостатком људских ресурса и стратешки приступили унапређењу капацитета
  • побољшају запошљивост ученика или студената и њихову бржу интеграцију у тржиште рада
  • повећају продуктивност и конкурентност предузећа као резултат сарадње са образовним установама.

Изјаве о заинтересованости могу поднети конзорцијуми образовних установа и бар две компаније по предложеном образовном профилу/програму, које заједнички припремају и спроводе програме дуалног или кооперативног образовања. Конзорцијуми треба да буду предвођени образовним установама које пружају стручно образовање и обуку и спроводе програме који воде ка стицању национално признатих квалификација.

Процес аплицирања за средства Регионалног челенџ фонда се одвија у две фазе. Најпре конзорцијуми подносе Изјаве о заинтересованости, а они предселектовани након прве фазе припремају и целокупне предлоге пројеката и детаљне планове инвестиција.

Информативна сесија за Србију током које ће бити појашњени детаљи конкурса, услови прихватљивости, дозвољени трошкови и процедуре аплицирања биће одржана онлајн 8. јуна 2023.почев од 13 часова.

Заинтересовани се могу пријавити за учешће путем линка доступног овде.

Додатне информације о Трећем позиву за подношење Изјава о заинтересованости, укључујући и Водич са смерницама за заинтересоване апликанте, доступни су на сајту www.rcf-wb6.org .

За даље информације у вези са Трећим позивом РЧФ-а у Србији можете се обратити Јелени Манић Радоичић на адресу  jelena.manic@rcf-wb6.org .

Поделите!