Водеће модне компаније подржавају дуално образовање у Србији

Модна компанија Peek & Cloppenburg (P&C) која послује у Србији две године већ успешно реализује дуални модел образовања пружајући ученицима одличне и атрактивне могућности да, по завршетку формалног школовања и процеса учења кроз рад, постану део светски познатог бренда и успешног тима.

Ученици који у P&C похађају дуални модел образовања практично знање стичу на терену у продајним објектима у Београду. Са дипломом „у рукама“ која укључује практично искуство у свету модне индустрије стечено кроз програм учења кроз рад током три године у компанији P&C, ученици по завршетку школовања имају одлично успостављен темељ за послове који укључују куповину и продају. Компанија такође нуди бројне могућности запосленима за даље усавршавање у виду разних семинара, али и осталих могућности интерног напредовања у каријери, истичу у P&C.

Учење од професионалаца, како објашњавају, предуслов је да неко и сам постане налик учитељу, а вредност компаније се, такође, огледа у томе што регрутује чак око 80 одсто својих менаџера из сопствених редова. У фирми наглашавају да су напори да се ангажује квалификовано млађе особље, развој запослених у компанији и стварање успешних каријера три важна аспекта пословања P&C. Многи запослени су управо у компанији “испекли” занат и након тога постали део велике породице P&C, што је доказ улагања у кадрове, квалитета обука које спроводи компанија, као и одличних могућности за успешну каријеру у свету моде.

Око 15.000 запослених је активно укључено у рад компаније која „покрива“ тржишта 15 земаља Централне и Источне Европе, а P&C име је стекао име кроз малопродајну мрежу модних производа – најпре у Немачкој, Холандији и Белгији, а потом и у Аустрији током 90-их година.

Пре две године, тачније 2020, компанија P&C је отворила своје радње на две локације у Београду. Две продавнице се налазе у Бео Шопинг Центру  и Тржном центру Галерија.

Поред радњи P&C, компанија обухвата продавнице мушке опреме Anson’s, Magasin du Nord и Fashion ID, које послују путем интернет шопова. Компанија “International Brands Company” дизајнира, производи и дистрибуира ексклузивне брендове P&C. Седишта у Дизелдорфу и Бечу, као и остала предузећа за унутрашње услуге, одговорна су за различите аспекте ланца вредности. Њихови задаци су разноврсни и укључују маркетинг, дизајн радњи, логистику и ИТ.

У овој компанији позивају младе да им се кроз модел дуалног образовања придруже градећи успешну каријеру и оснажујући компанију, а улагање у младе кадрове сматрају инвестицијом за будућност.

По дуалном моделу у Србији се у овој школској години образује  8000 ученика у 150 средњих школа и 700 компанија. За овај вид школовања прилагођена су 53 образовна профила (24 трогодишњих и 29 четворогодишњих), која покривају све привредне секторе.

Дуално образовање је најзаступљеније у секторима металске и машинске индустрије (посебно из ауто индустрије), прехрамбене, текстилне, дрвне, грађевинарства, туризма и угоститељства, трговине и саобраћаја (логистика и шпедиција, авио саобраћај).

Поделите!