Потписани уговори о реализацији дуалног образовања са акредитованим компанијама у Сурдулици

У просторијама Пољопривредно-шумарске школе Јосиф Панчић у Сурдулици потписани су уговори о реализацији дуалног образовања са акредитованим компанијама: Победа ДОО Предејане, ПР Кутак Маки из Владичиног Хана, Г.У.Р. Новотехника из Владичиног Хана и АМВ-Марков конак из Сурдулице.

Наведене компаније су доставиле Привредној комори Србије-Регионалној привредној комори Јабланичког и Пчињског управног округа Изјаву о спремности за укључивање у дуално образовање за школску 2022/2023 годину за образовне профиле конобар и кувар, затим завршиле процес провере испуњености услова за пријем ученика на учење кроз рад и склопиле су уговоре о реализацији дуалног образовања.

Ученици који су одабрали дуалне образовне профиле, определили су се за модел средњошколског образовања који им омогућава да теорију уче у школи, а практична знања и вештине стичу у акредитованим предузећима у реалном радном окружењу. Што се тиче образовних профила конобар и кувар, ученици ће на учењу кроз рад у фирмама проводити један, а у вишим разредима два дана недељно. Највеће предности дела наставе који се одвија у компанијама јесу обука у акредитованим компанијама, учење од најбољих – инструктора са лиценцом, школовање за перспективна занимања, могућност запослења, као и новчана накнада за део наставе који се реализује као учење кроз рад. Ученици добијају новчану накнаду која износи 70% од минималне цене рада по сваком сату проведеном на практичној настави у компанији, осигурање, покривене трошкове превоза и исхране.

Послодавци који су потписали уговоре са средњом школом склопиће и појединачне уговоре за учење кроз рад на релацији компанија-ученик.

Поделите!