Вести и најаве

ТО-РЕГОС – Регионална сарадња у области средњег стручног образовања post featured image
20.04

ТО-РЕГОС – Регионална сарадња у области средњег стручног образовања

Привредна комора Србије у сарадњи са привредним коморама Западног Балкана и Заводима за унапређивање образовања и васпитања ради на изради регионалих образовних профила средњег нивоа образовања у оквиру пројекта који води ЕРИСЕЕ (Иницијатива Јужно-источне Европе за реформу образовања), а финансира аустријска развојна агенција.

Пројекат има за циљ повећање запошљивости и мобилности младих (од 14 до 18 година) кроз инвестирање у квалитет стицања знања и вештина релевантних за тржиште.

Кроз пројекат, идентификоване су специфичне потребе привреде земаља у региону за компетентним кадровима, а затим се започело са израдама регионалних стандарда занимања и стандарда квалификација како би ученици земаља Западног Балкана стицали истоветна знања и вештине.

Занимања која су дефинисана као приоритетна за регион су занимања из сектора грађевине и то везана за завршне грађевинске радове и туризма и угоститељства:

  • Хотелско-ресторански техничар
  • Керамичар
  • Подополагач
  • Молер и
  • Монтер суве градње.

Најзначајнији део стандарда занимања и стандарда квалификације јесте опис посла. Инпут за израду описа посла за свако занимање/образовни профил даје привреда. На бази описа посла утврђују се исходи и циљеви учења и израђују наставни планови и програми.

За сада, израђен је стандард занимања за хотелско-ресторанског техничара, који ће се наћи у понуди средњих стручних школа из области туризма. У изради описа посла за ово занимање учествовали су привредници делегирани испред Привредне коморе Србије: хотел ENVOY, Moна, Holiday Inn, хотел Palace, Zira,  хотел Парк и Townhouse. Стандард занимања можете погледати и преузети овде.

За више информација о пројекту ТО-РЕГОС посетите сајт: https://wba4wbl.com/

Позив привредницима за 4. тематску недељу “Експо 2020 Дубаи” – „Знање и учење“

Прочитај више

Одржани секторски састанци

Прочитај више
Овај сајт користи колачиће ради пружања бољег корисничког искуства и функционалности. Детаљније