Вести и најаве

Промоција Националног модела дуалног и предузетничког образовања у Суботици post featured image
27.02

Промоција Националног модела дуалног и предузетничког образовања у Суботици

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је организовало први промотивни догађај у Суботици у оквиру „Промоције Националног модела дуалног и предузетничког образовања“.

Догађај је организован у Техничкој школи „Иван Сарић“ у којој су ученици, родитељи, представници школа, компанија, школских управа, регионалних привредних комора и остали заинтересовани имали прилику да чују више о резултатима који су постигнути у претходном периоду у дуалном образовању.

Присутнима се на почетку обратио градоначелник Богдан Лабан који је говорио о подршци коју град Суботица пружа дуалном образовању и о важности дуалног образовања за регионални развој.

„Циљ увођења дуалног образовања није образовати ученике за рад у иностранству него је циљ да се млади учине конкурентнијим на тржишту рада.”

Помоћница Покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине Биљана Кашерић је кроз бројке представила дуално образовање на теирторији АП Војводине са посебним освртом на град Суботицу.

„На територији Војводине, по моделу дуалног образовања се школује више од 1.800 ученика у 82 одељења, 15 локалних самоуправа, 24 средње стручне школе, осам подручја рада, за 17 образовних профила.“

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Габријела Грујић нагласила је да Србија има добар образовни систем а да се дуалним образовањем даје једна додатна вредност образовању. Она је такође нагласила да се дуалним моделом образовања враћа нешто што дуго нисмо имали, а то су две компоненте: једна је радост образовања да можемо да проверимо колико наше образовање вреди и да у том процесу уживамо, а друга да вратимо онај патриотизам и родољубље који толико година недостају у нашој земљи.

„Филозофија образовања је филозофија живота сваког младог човека који живи у 21. веку. Морамо бити свесни да теоријска знања нису довољна да бисмо се запослили у жељеним занимањима, те да су компетенције на делу.“

Присутнима се обратила и Биљана Штављанин, в.д. помоћника директора Регионалне привредне коморе Севернобачког округа.

„Сматрам да је дуално образовање “вин вин” ситуација за све учеснике, а пре свега за наше ђаке који кроз учење у школи стичу теоријска знања, а учешћем у учењу кроз рад у компанијама практична знања.“

Након уводних говора уследила је панел дискусија у којој су учествовали представници компанија Сименс и Контитех флуид, у име Привредне коморе Србије говорила је Мирјана Ковачевић. На панелу су говорили и директор школе Жељко Рајчић и помоћница министра Габријела Грујић.

Представници компанија су навели да су бенефити дуалног образовања велики за компаније, као и за ученике који поред стручних компетенција, током боравка у компанији развијају и тимски дух, свест о значају безбедности и здравља на раду. Представница Сименса је навела да ученици у њиховој компанији имају могућности да уче и раде на најсавременијим технологијама, док их инжењери Сименса упознају са новим техничким знањима.

Госпођа Ковачевић је говорила о улози Привредне коморе Србије у дуалном образовању, предностима које оно доноси компанијама. У наредном периоду ПКС ће радити на оснивању  тренинг алијанси како би се подржала мала и средња предузећа која желе да се укључе у дуално образовање.

Директор школе је навео да школа има формиран Тим за дуално образовање и да се око 80% ученика одмах након завршетка дуалног образовања запошљава.

О бенефитима које дуално образовање доноси ученицима говорили су сами ученици који су завршили дуалне образовне профиле али и они који се школују по овом моделу.

„Посао сам добио аутоматски, тачније компанија ми је дала понуду за запослење и нисам морао да пролазим кроз интервју и процесе обуке, као што пролазе новозапослени, већ сам наставио да радим оно што сам започео на учењу кроз рад. Зато дуално образовање препоручујем и другима, из разлога што не би морали да траже посао након школе, већ би га имали загарантованог.“ Рекао је бивши ученик Техничке школе Иван Сарић који је одмах по завршетку школовања добио посао у компанији.

На догађају су били представљени и Национални оквир квалификација и његов значај за развој дуалног образовања, као и Публикација посвећена дуалном образовању. Представљени су и Мастер план имплементације Закона о дуалном образовању, Стратегија комуникације за подршку спровођењу дуалног образовања коју су настали у оквиру пројекта Швајцарске агенције за развој и сарадњу „Подршка у развоју и успостављању Националног модела дуалног образовања“.

Позив привредницима за 4. тематску недељу “Експо 2020 Дубаи” – „Знање и учење“

Прочитај више

Одржани секторски састанци

Прочитај више
Овај сајт користи колачиће ради пружања бољег корисничког искуства и функционалности. Детаљније