Вести и најаве

Караван дуалног образовања post featured image
25.10

Караван дуалног образовања

Привредна комора Србије је у оквиру Недеље дуалног образовања (од 21. до 25. отобра) организовала у среду, 23.октобра догађај под називом Караван дуалног образовања са циљем размене искустава и промоције примера добре праксе након отпочињања пуне примене Закона о дуалном образовању 01. септембра 2019. године.

У оквиру Каравана одржана је панел дискусија на којој су учесници из Аустрије, Немачке и Швајцарске поделили своја искуства у оквиру пројеката о имплементацији дуалног образовања које спроводе у Србији последњих неколико година и значају улагања у вештине и знања запослених од самог почетка, односно док се још налазе у формалном систему образовања.

По завршетку панел дискусије, учесници скупа обишли су три компаније које пружају подршку реализацији дуалног модела образовања у Србији. У компанији dm drogeriemarkt doo присутнима се обратио председник Привредне коморе Србије, господин Марко Чадеж изражавајући велику захвалност компанији за давање доприноса имплементацији и развоју дуалног образовања у Србији од самог почетка увођења овог модела у формални систем образовања. Поред представника компаније, госпође Јелисавета Обрадовић, учесници Каравана могли су да чују и инструктора и бившу ученицу, сада запослену у компанији, које су поделиле своја искуства. Посебан утисак оставила је реченица бивше ученице, девојке од само 17 година, која је истакла да је  дуално образовање прави избор за младе људе који желе да током школовања стекну практична знања и вештине потребне за посао за који се образују.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж се захвалио компанији дм дрогериемаркт на препознавању потребе за дуалним моделом образовања

Следећа станица Каравана била је компанија Конелек, домаћа фирма која се бави израдом алата за одржавање и поправку путничких авиона и млазних мотора у ланцу добављача фирми „Ербас“, „Ролс Ројс“, „Џенерал електрик“, „Боинг“ и других где су се учесницима обратили господин Андрија Екмеџић, директор компаније, који је уједно и инструктор ученицима у дуалном образовању, као и ученици који се школују за бравара-заваривача и индустријског механичара. У Конелеку су учесници Каравана имали прилике да на лицу места  разговарају са ученицима који учење кроз рад обављају у овој компанији. Посебно је истакнут значај усмеравања, али и слободе које ученици имају у раду, као и могућност да у пракси примене сва она теоријска знања која стичу у школи.

Конелек је домаћа фирма са само 32 запослена у којој будући бравари-заваривачи и индустријски механичари стичу практична знања и вештине

Последње стајалиште Каравана било је у компанији Gebrüder Weiss. Домаћин ове посете био је председник Управног одбора компаније, господин Волфрам Зенгер-Вајс, који је овим поводом дошао из централне компаније у Аустрији. Озбиљност и мотивацију ученика који у компанији Gebrüder Weiss стичу практична знања и вештине потребна за рад у занимању техничар за логистику и шпедицију, потврдила је и генерална менаџерка људских ресурса за Источну Европу Gebrüder Weiss-a, као и инструктори који су задужени за координацију ученика и праћење стицања предвиђених компетенција ученика.

Караван дуалног образовања у посети шпедитерској компанији Gebrüder Weiss

Подршку увођењу и развоју дуалног образовања пружили су партнери из Аустрије, Немачке и Швајцарске базирајући се на својој богатој пракси у овом домену, а привреда Србије је показала да је спремна да прихвати дуално образовање као модел стручног образовања увиђајући значај који има у стварању компетентног кадра и самим тим поспешивању конкурентности српске привреде.

Позив привредницима за 4. тематску недељу “Експо 2020 Дубаи” – „Знање и учење“

Прочитај више

Одржани секторски састанци

Прочитај више
Овај сајт користи колачиће ради пружања бољег корисничког искуства и функционалности. Детаљније